Druženje koje krepi dušu i uliva nadu – martovsko putovanje za buduće bračnike

U nedelju, 24. 3. 2019, naše udruženje „Centar za život” organizovalo je pokloničko putovanje u jednu od naših sedam Svetih gora, u okolini Svilajnca na slivu Morave, u manastire Radošin, Zlatenac i Miljkov manastir. Na ovaj put, uz Božiju pomoć, krenulo je sedamdeset poklonika predvođenih članovima Centra.

Cilj ovih putovanja, organizovanih u okviru projekta „Svetinja braka”, jeste pomoć, usmerenje i duhovna podrška svima koji žele da pronađu drugu polovinu svoje duše i svog životnog saputnika.

Dvočasovno vreme putovanja autobusom i minibusom kreativno je iskorišćeno za obraćanje poklonicima na temu posmatranja svoje ličnosti s ciljem što bolje pripreme za brak. Molitva za ženidbu i udaju obavljena je na samom početku obraćanja, a u daljem nastavku putnicima se obratio i gospodin Vlada Marković, koji je održao kratko  predavanje o istorijatu i svetinjama ka kojima smo hrlili.

U manastir Radošin stigli smo na početak liturgije. U znak dobrodošlice zvonila su zvona kao za doček vladike. Raširenih ruku i s puno ljubavi, pred nas je izašla da nas dočeka jedna od dve sestre monahinje, Mitrodora, koja nas je odmah uvela u manastir. Obasjala nas je iskrena ljubav sestara, njihovog rođenog brata Stojana i sveštenika Zvonka koji je služio liturgiju. Manastir je odisao čistoćom i uređenošću, a zraci sunca, uz glasove monahinja za pevnicom, obasjali su naše duše i učvrstili nas u molitvama da svako počne jedan novi život pun vere i istinske nade da će ostatak života provesti uz nekoga od Boga poslanog. Svima nama otac Stojan očitao je razrešnu molitvu posle čega smo pričešćeni kod oca Zvonka Svetom tajnom pričesti.

 

Manastir Radošin

Posle liturgije pozvani smo za zajedničku trpezu na prelep ručak koji su pripremile monahinje uz blagoslov oca Zvonka. U završnici otac Zvonko se obratio prisutnima govoreći o duhovnim pripremama za brak, pitanjima koja su važna pri odluci da stupimo u bračnu zajednicu i o odnosima u braku i porodici. Naši poklonici su u suzama ovog sveštenika prepoznali ljubav, iskrenost i želju da niko nikada ne živi sam, kako je Gospod to i predvideo. Ohrabreni takvom besedom, poklonici su samoinicijativno postavljali pitanja na koja lično ne znaju odgovore ili imaju dilemu. Ispunjeni zadovoljstvom i osećanjem da su pokrenuli svoje stavove, poklonici su pošli za ocem Zvonkom u manastir gde su mirosani i gde im je on očitao molitvu za brak svakom pojedinačno.

Uz mnogo blagoslova, zagrljaja i Božije ljubavi, ispraćeni smo s pozivom da se opet uskoro vidimo. Potom smo otišli u manastir Zlatenac koji se nalazi nedaleko odatle. Tamo su nas dočekali otac Simeon i iskušenica Nataša, koja nam je ispričala istorijat manastira. Uvidevši koji je cilj našeg putovanja, otac Simeon nam se najviše posvetio  ispričavši nam svoju životnu priču koja govori o žrtvi kako u braku tako i u monašenju. Svojom iskrenošću on je pružio pomoć svakome napominjući da je za takve podvige, posle višegodišnjeg bivstvovanja u samoći, prvo neophodno oboženje, a onda stupanje u brak.

 

Manastir Zlatenac

U Miljkov manastir, koji je takođe ženski manastir, kao i prethodna dva koja smo posetili, pristigli smo pred početak večernje službe. U njemu je veoma brojno žensko monaštvo, a sasluživanja su stroga i duga, po uzoru na one u ukrajinskoj i ruskoj lavri. Dočekala nas je monahinja i igumanija Mihaila. Videvši veliki broj onih koji su krenuli putem molitvi Gospodu za srodne duše, obratila nam se i povela nas do groba ruskog starca Amvrosija koji ima mnogopotvrđenu isceliteljsku silu i do sada je nebrojeno puta pomogao onima koji su se molili za ženidbu i udaju. Okupljeni u istoj želji, mnogi od naših putnika su mu se poklonili, celivali i klečali na grobu. Poneli smo po grudvicu zemlje po savetu igumanije, da starac dejstvuje i u našim domovima.

Putovanje je bilo na zadovoljstvo, radost i korist svih učesnika. Završilo se duhovnim i rodoljubivim pesmama, razgovorima i razmenom telefona za prijateljstva, druženje i možda nove početke.

Hvala Gospodu za sve što nam je tog dana podario. Molimo mu se.

 

Izveštaj priredila: Olivera Milosavljev Pantelić

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*