У срцу Шумадије о великој благодати живота – имати своју породицу

Након летње паузе, у септембру 2019. године, Центар за живот је организовао поклоничко путовање за младиће и девојке с циљем да у што скоријој будућности нађемо особу за склапање хришћанског брака. Увек расположена Снежана из Центра сместила нас је у аутобус и под вођством искусне Вукице кренули смо ка светињама из Шумадијске епархије. Координатор и директор центра, доктор Бојан Цакић, заслужан за осмишљавање и организацију свих догађаја, због пословних обавеза није могао да нам се придружи. Послао нам је поздраве у нади да ће се број бракова међу члановима центра повећати.

Пут је почео молитвама оца Мирослава Вујића из Сурчина, да би се наставио међусобним упознавањем и јутарњом дремком до прве дестинације, манастира Денковац код Крагујевца и Рековца, посвећеном Успењу пресвете Богородице. После јутарње литургије, угостио нас је игуман манастира Денковац, отац Серафим Божић. Посебно нам је било задовољство слушати његову надахнуту беседу о православној породици и браку. Дуго ћемо се сећати мудрих речи и поучних искустава оца Серафима:

„Света тајна брака је прва и последња заповест. Један човек је створен за једну жену да заједно с њом кроз свету тајну брака узраста и спасава се дајући пород по Божијој заповести о рађању. Људи се спасавају преко своје деце или посвећујући сав свој живот Богу у монаштву. Није добро да је човек сам. И мртвоме је самоћа тешка. Сам човек без порода доводи у питање своје спасење. Дружење у браку није заједно, већ једно. Друго стање је благословено стање. Трудница храни и васпитава још у пренаталном периоду ново биће у себи. Она живи за њега. Мајка је персонификација свештеника у цркви, отац је персонификација Бога, а деца су народ. Породица је светиња као црква и мора се неговати. Здраве и стабилне породице су основ државе, цркве и друштва. Да би деца израсла у здраве људе без фрустрација, морају се васпитавати с љубављу: Пред децом не сме бити свађе. Деци се не треба повлађивати нити се смеју поткупљивати.”

 

Са осцем Серафимом у манастиру Денковац

Захваљујући оцу Серафиму и младом брачном пару који је он усмерио на брачни пут и спасење сигурне смрти њиховог новорођенчета, манастир Денковац добио је на поклон мошти светог Нектарија са Егине.

Препуни утисака, наставили смо ка манастиру Благовештење у клисури Благовештанске реке на северним обронцима планине Рудник. Казивање мати Теодоре и дорађиване фреске у неколико слојева из различитих временских раздобља сведоче о бурној историји манастира и српског живља на овим просторима. Сазнали смо и да је овде Карађорђе 1796. измолио опрост за оцеубиство почињено у јарости. Након благослова оца Серафима за успешно склапање бракова кренули смо пут Опленца.

 

Црква Св. Ђорђа на Опленцу

Кустоси су нам укратко изложили историју лозе Карађорђевића, од Карађорђа до данашњих дана. На врху малог Опленца краљ Петар I сазидао је Цркву Светог Ђорђа по угледу на маузолеје у Европи. Подови, крипта и иконостас израђени су у мермеру, а на зидовима су прелепи мозаици светаца и историјских личности. У крипти се сахрањују чланови породице Карађорђевић. Кућа краља Петра, поред мушких глава породице Карађорђевић, открива и одважну жену и владарку, краљицу Марију, супругу краља Александра. Говорила је четири језика, била велики добротвор и прва власница возачке дозволе на простору Југославије.

 

Извештај приредила: Александра Ракић

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*