Бојан Цакић, лекар који нам је провратио веру у људе и у медицину

Са задовољством преносимо вест о томе да је координатор нашег Центра, др Бојан Цакић, заједно с угледним писцем Николом Маловићем, проглашен за личност 2021. године на порталу Стање ствари. Знамо колико се др Цакић несебично даје и нашем Центру, а и својим пацијентима, нарочито у ово тешко време.

Није лако бити истински следбеник Св. Луке Кримског, Светих Козме и Дамјана и других лекара-хришћана и светитеља, али др Бојан је пример свима нама да и у данашње време себичности и општег егоизма и даље има људи који себе несебично дају и помажу ближњима Христа ради. Нека Господ вишеструко награди и нашег драгог доктора и његову породицу.

* * *

Зар прави јунаци нашег времена нису, ипак, лекари? Колико њих је изгубило животе и здравље помажући ближњима у добу пошасти? Како им се одужити?

Колико нас је спасао др Бојан Цакић, кардиолог запослен у ковид систему КБЦ „Бежанијска коса“? По свему судећи, реч је о стотинама људских живота. Сасвим смирен, ведар, наоружан непосредним искуством, он нам је приступао без трунке страха и немира. Спреман да помогне у свако доба дана и ноћи, за све нас постао је оличење правих лекара, за које смо поверовали да постоје још само у књигама.

Сигурно је да такве лекаре стварају, пре свега, добре школе. Они, потом, не би могли да постоје и раде без тимова квалитетних људи и колега. Па ипак, уз све то, др Бојан Цакић је и истински верник, човек Цркве, прави Светосавац. Одатле, чини се, потичу његова спремност на жртву, смелост, сигурност, сређеност и самосталност у расуђивању.

Др Бојан Цакић је и председник Центра за живот, основаног, како се каже на интернет страници овог удружења, „по благослову Патријарха Српског господина Иринеја као неполитичко, нестраначко, невладино удружење грађана, које обједињује прегаоце и стручњаке из свих области друштвеног живота у циљу обезбеђивања услова за рађање деце и стварања културе живота, промовисања стабилног, трајног и срећног живота породице и њених чланова, поштујући правo на живот од самог зачећа, а на темељима позитивног вишевековног искуства хришћанског устројства брачног и породичног живота.“

И сам отац многодетне породице, др Бојан Цакић, у оквиру Центра за живот, охрабрује младе да се опредељују за живот и породицу уместо за смрт и себичност, подстиче породице да рађају децу, помаже родитељима и деци у превазилажењу свих животних искушења, организује летње кампове при српским манастирима за омладину и децу, поклоничка путовања за младе који траже сродне душе, стручне симпозијуме посвећене узроцима и путевима ширења „беле куге“.

Др Бојан Цакић припада најређем соју људи који живе, боре се и страдају за друге и који нам својим примером, као живе бакље, осветљавају пут. Могу се пронаћи у свим професијама, како упркос свему, зналачки, тихо и предано раде свој посао, из дана у дан, најбоље што могу. На њима почива овај свет. Захваљујући др Бојану Цакићу и људима сличним њему, ово друштво, са свим својим гресима, и данас представља живу, делатну заједницу.

Проф. др Милош Ковић

Извор: Стање ствари

2 Коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*