Како посејати заједничку башту брачног живота – извештај с новог поклоничког путовања

Средином фебруара 2019. године, „Центар за живот“ организовао је још једно поклоничко путовање за оне који желе да пронађу хришћанског супружника. Овог пута посетили смо манастир Кувеждин на Фрушкој Гори, Сремску Митровицу и цркву Св. Апостола Петра и Павла у Глушцима.

Путовање је, као и обично, започело милитвом за пут, удају и женидбу, коју су из срца прочитали наши путници – надамо се и будући супружници. У атобусу много нових особа које по први пут путују с нама, много нових лица на којима се види чисто срце и искрена жеља да упознају нове људе.

Прва станица нашег пута била је црква у селу Глушци, где смо узели молитвено учешће на светој литургији. Наш изузетан домаћин, старешина храма отац Миле, упознао нас је с вишевековним историјатом постојања хришћанства на простору Срема и Мачве. Наставак литургије био је на заједничкој трпези у парохијском дому, где је све присутне са очинском љубављу поздравио отац Миле са својим парохијанима, те изузетно надахнуто и с пуно примера беседио о браку и неоходности пута ка спасењу кроз брачну заједницу мушкарца и жене.

Позвао је све присутне да кроз молитву, послушање и труд препознају сродну душу коју им Бог шаље. Посејати заједничку башту брачног живота није лако, али су плодови и лепота такве баште нешто због чега се треба борити, а посебно деца као дар од Бога који украшава и радује сваки дом, заједницу и васцели свет.

 

С дивним оцем Милетом испред цркве у Глушцима

 

И овог пута је било већ традиционално представљање и упознавање учесника путовања, што је наишло на опште одобравање и интересовање свих присутних. Као и раније, организатор путовања позвао је да се по повратку у аутобус разместе и младићи и девојке, с препоруком да се боље упознају, и можда препознају. У пријатном расположењу стигли смо у стигли у Сремску Митровицу, где је настављено дружење и упознавање.

Потом смо у видно поправљеном и опуштеном расположењу стигли у манастир Кувеждин, где смо имали спонтани разговор са игуманом манастира оцем Варнавом, обогаћен живим примерима из његове богате духовничке праксе. Отац Варнава је позвао све присутне на чврсту веру, пост и искрену и упорну молитву.

Нагласио је да нам је потребна спремност на жртву и трпљење у заједничком брачном животу, те да нас жртва и труд најбоље води ка смислу живота хришћана – спасењу кроз вечни живот. Након вечерње молитве у храму и богонадахнутог појања братства монаха и искушеника, кренули смо кући.

Манастир Кувеждин

 

У веселом расположењу, и дружењу обогаћеном песмом, шалом и радошћу, група је стигла на полазиште, са жељом за што скоријим поновним сусретом.

Вратили смо се кући обогаћени изузетним духовним саветима уз много нових пријатеља и познанстава. Посебно нам је драго што је било много оних који су први пут путовали с нама јер то значи да се проширила лепа вест о нашем пројекту „Светиња брака“ и да смо успели у намери да окупимо оне којима је жеља да поделе свој живот с верујућом особом и да свој брак и породицу поставе на здраве темеље.

 

Центар за живот

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*