Novembarski dan u fruškogorskim manastirima

Sredinom novembra Centar za život organizovao je drugo pokloničko putovanje za one koji žele da pronađu hrišćanskog supružnika. Ovog puta posetili smo fruškogorske manastire i Sremske Karlovce.

S nama je krenuo i otac Lazar Vojvodić, koji je posebno bogonadahnuto služio svetu liturgiju u manastiru Velika Remeta uz pojanje naših putnika za pevnicom. Nakon toga, dok smo u manastirskoj trpezariji doručkovali, naš divni domaćin otac Stefan održao je zanimljivu, poučnu a povremeno i duhovitu besedu o ljubavi, braku i hrišćanskom životu. Posebno je pozvao mladiće da budu hrabri i odlučni u nameri da zadobiju ruku svoje buduće neveste, a buduće neveste pozvao da budu majke i da rađaju.

 

Na svetoj liturgiji u manastiru Velika Remeta

Hladan novembarski dan nije nas sprečio da posetimo i manastir Krušedol, a potom i Grgeteg. U Gregetegu smo imali izuzetnu priliku da se poklonimo kopiji čuvene hilandarske ikone Bogorodice Trojeručice, kao i da vidimo prelep oltar koji je delo Uroša Predića.
Potom smo posetili Sremske Karlovce, gde smo ručali, šetali i prisustvovali večernjoj službi specifičnom po pojanju stotinu bogoslova karlovačke bogoslovije. Tokom putovanja bilo je mnogo reči i beseda o smislu i ciljevima hrišćanskog braka, s navedenim mnogobrojnim živim primerima sklapanja uspešnih i srećnih brakova.

 

Manastir Krušedol

Vratili smo se u Beograd bogatiji za mnogo novih prijatelja i poznanstava, sa uspomenom na prelepo celodnevno druženje. Predstavljen je i plan održavanja radionica o braku u okviru Centra za život, kao i namera Centra za život da organizuje predbračno savetovalište u kome će stručnu pomoć pružiti naši duhovnici i psiholozi, što je naišlo na posebno interesovanje.

Učesnici su nestrpljivi da se opet okupimo i vidimo, da upoznaju i one koji su bili s nama na prvom putovanju, kao i one koji ova prva dva puta nisu mogli da nam se pridruže, a javljaju se, pitaju, žele da dođu.

Do sledećeg druženja, podsećamo vas na reči oca Lazara koje nam je uputio prilikom besede nakon liturgije: da biste pronašli onog drugog, svoju polovinu, tražite Hrista u drugome. Samo tako ćete naći iskrenu ljubav.

 

Centar za život

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*