Новембарски дан у фрушкогорским манастирима

Средином новембра Центар за живот организовао је друго поклоничко путовање за оне који желе да пронађу хришћанског супружника. Овог пута посетили смо фрушкогорске манастире и Сремске Карловце.

С нама је кренуо и отац Лазар Војводић, који је посебно богонадахнуто служио свету литургију у манастиру Велика Ремета уз појање наших путника за певницом. Након тога, док смо у манастирској трпезарији доручковали, наш дивни домаћин отац Стефан одржао је занимљиву, поучну а повремено и духовиту беседу о љубави, браку и хришћанском животу. Посебно је позвао младиће да буду храбри и одлучни у намери да задобију руку своје будуће невесте, а будуће невесте позвао да буду мајке и да рађају.

 

На светој литургији у манастиру Велика Ремета

Хладан новембарски дан није нас спречио да посетимо и манастир Крушедол, а потом и Гргетег. У Грегетегу смо имали изузетну прилику да се поклонимо копији чувене хиландарске иконе Богородице Тројеручице, као и да видимо прелеп олтар који је дело Уроша Предића.
Потом смо посетили Сремске Карловце, где смо ручали, шетали и присуствовали вечерњој служби специфичном по појању стотину богослова карловачке богословије. Током путовања било је много речи и беседа о смислу и циљевима хришћанског брака, с наведеним многобројним живим примерима склапања успешних и срећних бракова.

 

Манастир Крушедол

Вратили смо се у Београд богатији за много нових пријатеља и познанстава, са успоменом на прелепо целодневно дружење. Представљен је и план одржавања радионица о браку у оквиру Центра за живот, као и намера Центра за живот да организује предбрачно саветовалиште у коме ће стручну помоћ пружити наши духовници и психолози, што је наишло на посебно интересовање.

Учесници су нестрпљиви да се опет окупимо и видимо, да упознају и оне који су били с нама на првом путовању, као и оне који ова прва два пута нису могли да нам се придруже, а јављају се, питају, желе да дођу.

До следећег дружења, подсећамо вас на речи оца Лазара које нам је упутио приликом беседе након литургије: да бисте пронашли оног другог, своју половину, тражите Христа у другоме. Само тако ћете наћи искрену љубав.

 

Центар за живот

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*