У посети оцу Арсенију Јовановићу – извештај с поклоничког путовања

Крајем децембра 2018. године, Центар за живот организовао је треће поклоничко путовање за оне који желе да пронађу хришћанског супружника. Овог пута посетили смо манастире Ваљевске епархије, на предлог задовољних путника с претходног путовања.

Путовање је, као и обично, започело молитвом за удају и женидбу, коју су из срца прочитали наши путници – будући супружници. Прва станица нашег пута била је манастир Боговађа, где смо узели молитвено учешће на Светој литургији. Путници су затим упознати са историјатом манастира, а посебно с његовим значају у периоду око Првог српског устанка.

Након тога кренули смо ка нашем главном одредишту, манастиру Рибници, у близини Мионице. Ту нас је с љубављу дочекао отац Арсеније Јовановић и окупио у топлој гостопримници манастира. Након појединачног представљања и упознавања учесника путовања, отац Арсеније је започео своју изузетно надахнуту беседу.

Скоро два пуна сата, свих 50 учесника слушало је без даха и трептаја његово излагање препуно живих примера, реалних животних ситуација и очинских савета за правилан приступ избору будућег супружника и почетку заједничког живота. Потом је организатор путовања позвао да се по повратку у аутобус младићи и девојке разместе, с препоруком да се боље упознају, и можда препознају, што је изазвало опште одобравање и одушевљење.

 

 

 

Потом смо у видно веселом и опуштеном расположењу стигли у манастир Лелић, где смо, по Божијем промислу, имали част да учествујемо у молитви крај отвореног ћивота моштију Светог Владике Николаја Велимировића. Због раног затварања капија манастира Ћелије, планирана посета одложена је за другу прилику.

Током повратка ка Београду, у веома пријатном расположењу, обогаћеном песмом, шалом и радошћу, група је стигла на полазиште, са жељом за што скоријим поновним сусретом.

Вратили смо се кући богатији за много нових пријатеља и познанстава, са успоменом на прелепо дружење.

Учесници су били нестрпљиви да се опет окупимо и видимо, па су добили и чврсто обећање од организатора путовања да ће Центар за живот бити домаћин прославе православне Нове године 13. јануара 2019. године.

До следећег дружења, подсећамо вас на речи оца Арсенија које нам је упутио приликом беседе.

Не можемо очекивати од нашег будућег супружника велике промене. Треба потражити сличног себи, а друге можемо променити само несебичном љубављу и заједничким узрастањем и уподобљавањем у Христу Господу. Зато треба дати шансу свима, јер се можда, иза не тако привлачне спољашњости, крије дивна особа коју је Господ послао на свет да нам буде вечни сапутник.

Центар за живот

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*