U susret Božiću – porodica se vezuje ljubavlju

Detinjci, Materice i Oci tri su praznika kojima se učvršćuje i slavi porodica koja, okupljena u miru i slozi, treba da dočeka svetkovanje Hristovog rođenja.

Od davnina se ističe svetost broja tri, pa on svoj udeo ima i u definisanju porodice koju čine tri osnovna elementa: otac, majka i dete/deca.

Hrist je Božije dete i spoznajući Njega ljudi su mogli da shvate i samog Boga Oca. Da bi se Hristos rodio na ovom svetu, bila je neophodna Bogorodica, njena žrtva, ljubav i hrabrost.

Deca su smisao našeg života, radost i budućnost, ali i slika nas roditelja.

Majka je ljubav i toplina, neizmerno praštanje i trpljenje, srce porodice, ona spona koja sve drži na okupu.

Otac je glava porodice („jer je muž glava ženi kao što je i Hristos glava crkvi” Poslanica Efescima), ali i izvor sigurnosti u svakom smislu, jer „muž je branič žene i đeteta”, kao što reče veliki Njegoš.

U sva tri praznika provlači se nit vezivanja i oslobađanja darivanjem. Vezani smo ljubavlju, poštovanjem, poverenjem. Te niti nisu okovi, one su dovoljno jake da štite i nas i članove našeg domaćinstva, ali nam ne guše slobodu.

Ljubav nas oslobađa, a spremnost da darujemo druge uči nas da budemo plemenitii nesebični, kao što nas i primanje dara uči da budemo zahvalni.

Otac ima istaknutu ulogu u porodici kao njen zaštitnik i branitelj, ali nakon dece i majki, i on dolazi na red da bude „vezan”, čime se ističe jednakost ukućana u smislu ljubavi i povezanosti.

Voljom Gospodnjom ove godine Oci se podudaraju s Badnjim danom. Dragi očevi, time vam je radost veća. Srećan vam Badnji dan i Oci! Budite nam zdravi, srećni i puni ljubavi!

 

Centar za život

Komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*