U srcu Šumadije o velikoj blagodati života – imati svoju porodicu

Nakon letnje pauze, u septembru 2019. godine, Centar za život je organizovao pokloničko putovanje za mladiće i devojke s ciljem da u što skorijoj budućnosti nađemo osobu za sklapanje hrišćanskog braka. Uvek raspoložena Snežana iz Centra smestila nas je u autobus i pod vođstvom iskusne Vukice krenuli smo ka svetinjama iz Šumadijske eparhije. Koordinator i direktor centra, doktor Bojan Cakić, zaslužan za osmišljavanje i organizaciju svih događaja, zbog poslovnih obaveza nije mogao da nam se pridruži. Poslao nam je pozdrave u nadi da će se broj brakova među članovima centra povećati.

Put je počeo molitvama oca Miroslava Vujića iz Surčina, da bi se nastavio međusobnim upoznavanjem i jutarnjom dremkom do prve destinacije, manastira Denkovac kod Kragujevca i Rekovca, posvećenom Uspenju presvete Bogorodice. Posle jutarnje liturgije, ugostio nas je iguman manastira Denkovac, otac Serafim Božić. Posebno nam je bilo zadovoljstvo slušati njegovu nadahnutu besedu o pravoslavnoj porodici i braku. Dugo ćemo se sećati mudrih reči i poučnih iskustava oca Serafima:

„Sveta tajna braka je prva i poslednja zapovest. Jedan čovek je stvoren za jednu ženu da zajedno s njom kroz svetu tajnu braka uzrasta i spasava se dajući porod po Božijoj zapovesti o rađanju. Ljudi se spasavaju preko svoje dece ili posvećujući sav svoj život Bogu u monaštvu. Nije dobro da je čovek sam. I mrtvome je samoća teška. Sam čovek bez poroda dovodi u pitanje svoje spasenje. Druženje u braku nije zajedno, već jedno. Drugo stanje je blagosloveno stanje. Trudnica hrani i vaspitava još u prenatalnom periodu novo biće u sebi. Ona živi za njega. Majka je personifikacija sveštenika u crkvi, otac je personifikacija Boga, a deca su narod. Porodica je svetinja kao crkva i mora se negovati. Zdrave i stabilne porodice su osnov države, crkve i društva. Da bi deca izrasla u zdrave ljude bez frustracija, moraju se vaspitavati s ljubavlju: Pred decom ne sme biti svađe. Deci se ne treba povlađivati niti se smeju potkupljivati.”

 

Sa oscem Serafimom u manastiru Denkovac

Zahvaljujući ocu Serafimu i mladom bračnom paru koji je on usmerio na bračni put i spasenje sigurne smrti njihovog novorođenčeta, manastir Denkovac dobio je na poklon mošti svetog Nektarija sa Egine.

Prepuni utisaka, nastavili smo ka manastiru Blagoveštenje u klisuri Blagoveštanske reke na severnim obroncima planine Rudnik. Kazivanje mati Teodore i dorađivane freske u nekoliko slojeva iz različitih vremenskih razdoblja svedoče o burnoj istoriji manastira i srpskog življa na ovim prostorima. Saznali smo i da je ovde Karađorđe 1796. izmolio oprost za oceubistvo počinjeno u jarosti. Nakon blagoslova oca Serafima za uspešno sklapanje brakova krenuli smo put Oplenca.

 

Crkva Sv. Đorđa na Oplencu

Kustosi su nam ukratko izložili istoriju loze Karađorđevića, od Karađorđa do današnjih dana. Na vrhu malog Oplenca kralj Petar I sazidao je Crkvu Svetog Đorđa po ugledu na mauzoleje u Evropi. Podovi, kripta i ikonostas izrađeni su u mermeru, a na zidovima su prelepi mozaici svetaca i istorijskih ličnosti. U kripti se sahranjuju članovi porodice Karađorđević. Kuća kralja Petra, pored muških glava porodice Karađorđević, otkriva i odvažnu ženu i vladarku, kraljicu Mariju, suprugu kralja Aleksandra. Govorila je četiri jezika, bila veliki dobrotvor i prva vlasnica vozačke dozvole na prostoru Jugoslavije.

 

Izveštaj priredila: Aleksandra Rakić

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*