Дружење које крепи душу и улива наду – мартовско путовање за будуће брачнике

У недељу, 24. 3. 2019, наше удружење „Центар за живот” организовало је поклоничко путовање у једну од наших седам Светих гора, у околини Свилајнца на сливу Мораве, у манастире Радошин, Златенац и Миљков манастир. На овај пут, уз Божију помоћ, кренуло је седамдесет поклоника предвођених члановима Центра.

Циљ ових путовања, организованих у оквиру пројекта „Светиња брака”, јесте помоћ, усмерење и духовна подршка свима који желе да пронађу другу половину своје душе и свог животног сапутника.

Двочасовно време путовања аутобусом и минибусом креативно је искоришћено за обраћање поклоницима на тему посматрања своје личности с циљем што боље припреме за брак. Молитва за женидбу и удају обављена је на самом почетку обраћања, а у даљем наставку путницима се обратио и господин Влада Марковић, који је одржао кратко  предавање о историјату и светињама ка којима смо хрлили.

У манастир Радошин стигли смо на почетак литургије. У знак добродошлице звонила су звона као за дочек владике. Раширених руку и с пуно љубави, пред нас је изашла да нас дочека једна од две сестре монахиње, Митродора, која нас је одмах увела у манастир. Обасјала нас је искрена љубав сестара, њиховог рођеног брата Стојана и свештеника Звонка који је служио литургију. Манастир је одисао чистоћом и уређеношћу, а зраци сунца, уз гласове монахиња за певницом, обасјали су наше душе и учврстили нас у молитвама да свако почне један нови живот пун вере и истинске наде да ће остатак живота провести уз некога од Бога посланог. Свима нама отац Стојан очитао је разрешну молитву после чега смо причешћени код оца Звонка Светом тајном причести.

 

Манастир Радошин

После литургије позвани смо за заједничку трпезу на прелеп ручак који су припремиле монахиње уз благослов оца Звонка. У завршници отац Звонко се обратио присутнима говорећи о духовним припремама за брак, питањима која су важна при одлуци да ступимо у брачну заједницу и о односима у браку и породици. Наши поклоници су у сузама овог свештеника препознали љубав, искреност и жељу да нико никада не живи сам, како је Господ то и предвидео. Охрабрени таквом беседом, поклоници су самоиницијативно постављали питања на која лично не знају одговоре или имају дилему. Испуњени задовољством и осећањем да су покренули своје ставове, поклоници су пошли за оцем Звонком у манастир где су миросани и где им је он очитао молитву за брак сваком појединачно.

Уз много благослова, загрљаја и Божије љубави, испраћени смо с позивом да се опет ускоро видимо. Потом смо отишли у манастир Златенац који се налази недалеко одатле. Тамо су нас дочекали отац Симеон и искушеница Наташа, која нам је испричала историјат манастира. Увидевши који је циљ нашег путовања, отац Симеон нам се највише посветио  испричавши нам своју животну причу која говори о жртви како у браку тако и у монашењу. Својом искреношћу он је пружио помоћ свакоме напомињући да је за такве подвиге, после вишегодишњег бивствовања у самоћи, прво неопходно обожење, а онда ступање у брак.

 

Манастир Златенац

У Миљков манастир, који је такође женски манастир, као и претходна два која смо посетили, пристигли смо пред почетак вечерње службе. У њему је веома бројно женско монаштво, а саслуживања су строга и дуга, по узору на оне у украјинској и руској лаври. Дочекала нас је монахиња и игуманија Михаила. Видевши велики број оних који су кренули путем молитви Господу за сродне душе, обратила нам се и повела нас до гроба руског старца Амвросија који има многопотврђену исцелитељску силу и до сада је небројено пута помогао онима који су се молили за женидбу и удају. Окупљени у истој жељи, многи од наших путника су му се поклонили, целивали и клечали на гробу. Понели смо по грудвицу земље по савету игуманије, да старац дејствује и у нашим домовима.

Путовање је било на задовољство, радост и корист свих учесника. Завршило се духовним и родољубивим песмама, разговорима и разменом телефона за пријатељства, дружење и можда нове почетке.

Хвала Господу за све што нам је тог дана подарио. Молимо му се.

 

Извештај приредила: Оливера Милосављев Пантелић

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*