Нудили су ми абортус 15 пута – исповести мајки деце с Дауновим синдромом

Маме у Великој Британији проговориле су о дискриминацији медицинског особља које их је притискало да абортирају своју нерођену децу само зато што имају Даунов синдром. Мајкл Робинсон, директор за комуникације британског Друштва за заштиту нерођене деце (Society for the Protection of Unborn Children) рекао је: „Потпуно је неприхватљиво да жене и породице буду изложене оваквом притиску. Садашњи британски закон дозвољава да деца за коју се сумња да имају Даунов синдром буду абортирана све до термина порођаја. Изузетно је важно да мајке добију подршку и да буду заштићене од предрасуда и дискриминаторних ставова”.

Током 2019. године у Британији је у абортусу страдало 1.184 нерођене деце након што им је утврђена нека хромозомска аномалија, као што је Даунов синдром.

У разговору за телевизију BBC, мајке су описале овај „неприхватљив” притисак да абортирају након што је њиховим бебама успостављена дијагноза Дауновог синдрома.

 

„Могу да абортирам све док беба не крене низ порођајни канал”

Мајка Ема Мелор изјавила је: „Искрено, понудили су нам абортус 15 пута, иако смо веома јасно ставили до знања да то за нас није опција, али они су толико наваљивали да се чинило као да баш желе да абортирамо.

Била сам у 38. недељи када су ми лекари веома, веома јасно ставили до знања да ако се предомислим чак и на сâм дан индукције, слободно могу да им кажем, јер ни тад неће бити касно.

Рекли су ми да све док беба не уђе у порођајни канал, и даље могу да абортирам”.

 

Ема с мужем, сином и ћерком Џејми која има Даунов синдром; извор: BBC

„Могла сам да добијем подршку само ако одаберем абортус”

Лорејн из Милтон Кинза имала је 45 година када је затруднела са сином Џексоном, који има Дуанов синдром. Лорејн описује како је медицинско особље имало негативна став према дијагнози њеног сина, као и да су је осуђивали зато што је одустала од даљег пренаталног тестирања које је носило повећани ризик од спонтаног побачаја.

„Рекла сам, не, нисмо заинтересовани, делом и због тога што смо годину дана пре тога изгубили бебу. Она је била веома агресивна и рекла је: ’Мука ми је од таквих жена као што сте ви. Што се уопште тестирате, ако нећете ништа да урадите након тога?’”

Лорејн наставља: „Могла сам да добијем подршку само ако одаберем абортус; за њих се то подразумевало, али није их занимало кад сам рекла да желим да задржим Џексона”.

 

Џексон с братом (лево) и сестрама (десно); извор: Carly’s Design and Photography

Деца с Дауновим синдромом су дар који доноси радост и срећу

Током 2019, породице у Великој Британији објавиле су књигу која говори о позитивним странама детета с Дауновим синдромом.

Књига под насловом Не бих желела да ишта променим (Wouldn’t Change a Thing) објављена је с надом да ће растерати страх који може обузети родитеље када добију дијагнозу Дауновог синдрома.

Један отац је своје дете с Дауновим синдромом описао као извор радости и смеха.

Рекао је: „Не бисмо променили ништа код наше деце, али бисмо волели да променимо став друштва према особама с Дауновим синдромом, и да им помогнемо да разумеју какве су то особе.”

 

Превод: Марија Стајић

Извор: “Offered abortion 15 times”: Mums break silence on pressure to abort babies with Down’s syndrome

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*