Kako posejati zajedničku baštu bračnog života – izveštaj s novog pokloničkog putovanja

Sredinom februara 2019. godine, „Centar za život“ organizovao je još jedno pokloničko putovanje za one koji žele da pronađu hrišćanskog supružnika. Ovog puta posetili smo manastir Kuveždin na Fruškoj Gori, Sremsku Mitrovicu i crkvu Sv. Apostola Petra i Pavla u Glušcima.

Putovanje je, kao i obično, započelo militvom za put, udaju i ženidbu, koju su iz srca pročitali naši putnici – nadamo se i budući supružnici. U atobusu mnogo novih osoba koje po prvi put putuju s nama, mnogo novih lica na kojima se vidi čisto srce i iskrena želja da upoznaju nove ljude.

Prva stanica našeg puta bila je crkva u selu Glušci, gde smo uzeli molitveno učešće na svetoj liturgiji. Naš izuzetan domaćin, starešina hrama otac Mile, upoznao nas je s viševekovnim istorijatom postojanja hrišćanstva na prostoru Srema i Mačve. Nastavak liturgije bio je na zajedničkoj trpezi u parohijskom domu, gde je sve prisutne sa očinskom ljubavlju pozdravio otac Mile sa svojim parohijanima, te izuzetno nadahnuto i s puno primera besedio o braku i neohodnosti puta ka spasenju kroz bračnu zajednicu muškarca i žene.

Pozvao je sve prisutne da kroz molitvu, poslušanje i trud prepoznaju srodnu dušu koju im Bog šalje. Posejati zajedničku baštu bračnog života nije lako, ali su plodovi i lepota takve bašte nešto zbog čega se treba boriti, a posebno deca kao dar od Boga koji ukrašava i raduje svaki dom, zajednicu i vasceli svet.

 

Manastir Glušci

 

I ovog puta je bilo već tradicionalno predstavljanje i upoznavanje učesnika putovanja, što je naišlo na opšte odobravanje i interesovanje svih prisutnih. Kao i ranije, organizator putovanja pozvao je da se po povratku u autobus razmeste i mladići i devojke, s preporukom da se bolje upoznaju, i možda prepoznaju. U prijatnom raspoloženju stigli smo u stigli u Sremsku Mitrovicu, gde je nastavljeno druženje i upoznavanje.

Potom smo u vidno popravljenom i opuštenom raspoloženju stigli u manastir Kuveždin, gde smo imali spontani razgovor sa igumanom manastira ocem Varnavom, obogaćen živim primerima iz njegove bogate duhovničke prakse. Otac Varnava je pozvao sve prisutne na čvrstu veru, post i iskrenu i upornu molitvu.

Naglasio je da nam je potrebna spremnost na žrtvu i trpljenje u zajedničkom bračnom životu, te da nas žrtva i trud najbolje vodi ka smislu života hrišćana – spasenju kroz večni život. Nakon večernje molitve u hramu i bogonadahnutog pojanja bratstva monaha i iskušenika, krenuli smo kući.

Manastir Kuveždin

 

U veselom raspoloženju, i druženju obogaćenom pesmom, šalom i radošću, grupa je stigla na polazište, sa željom za što skorijim ponovnim susretom.

Vratili smo se kući obogaćeni izuzetnim duhovnim savetima uz mnogo novih prijatelja i poznanstava. Posebno nam je drago što je bilo mnogo onih koji su prvi put putovali s nama jer to znači da se proširila lepa vest o našem projektu „Svetinja braka“ i da smo uspeli u nameri da okupimo one kojima je želja da podele svoj život s verujućom osobom i da svoj brak i porodicu postave na zdrave temelje.

 

Centar za život

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*