U poseti ocu Arseniju Jovanoviću – izveštaj s pokloničkog putovanja

Krajem decembra 2018. godine, Centar za život organizovao je treće pokloničko putovanje za one koji žele da pronađu hrišćanskog supružnika. Ovog puta posetili smo manastire Valjevske eparhije, na predlog zadovoljnih putnika s prethodnog putovanja.

Putovanje je, kao i obično, započelo molitvom za udaju i ženidbu, koju su iz srca pročitali naši putnici – budući supružnici. Prva stanica našeg puta bila je manastir Bogovađa, gde smo uzeli molitveno učešće na Svetoj liturgiji. Putnici su zatim upoznati sa istorijatom manastira, a posebno s njegovim značaju u periodu oko Prvog srpskog ustanka.

Nakon toga krenuli smo ka našem glavnom odredištu, manastiru Ribnici, u blizini Mionice. Tu nas je s ljubavlju dočekao otac Arsenije Jovanović i okupio u toploj gostoprimnici manastira. Nakon pojedinačnog predstavljanja i upoznavanja učesnika putovanja, otac Arsenije je započeo svoju izuzetno nadahnutu besedu.

Skoro dva puna sata, svih 50 učesnika slušalo je bez daha i treptaja njegovo izlaganje prepuno živih primera, realnih životnih situacija i očinskih saveta za pravilan pristup izboru budućeg supružnika i početku zajedničkog života. Potom je organizator putovanja pozvao da se po povratku u autobus mladići i devojke razmeste, s preporukom da se bolje upoznaju, i možda prepoznaju, što je izazvalo opšte odobravanje i oduševljenje.

 

 

 

Potom smo u vidno veselom i opuštenom raspoloženju stigli u manastir Lelić, gde smo, po Božijem promislu, imali čast da učestvujemo u molitvi kraj otvorenog ćivota moštiju Svetog Vladike Nikolaja Velimirovića. Zbog ranog zatvaranja kapija manastira Ćelije, planirana poseta odložena je za drugu priliku.

Tokom povratka ka Beogradu, u veoma prijatnom raspoloženju, obogaćenom pesmom, šalom i radošću, grupa je stigla na polazište, sa željom za što skorijim ponovnim susretom.

Vratili smo se kući bogatiji za mnogo novih prijatelja i poznanstava, sa uspomenom na prelepo druženje.

Učesnici su bili nestrpljivi da se opet okupimo i vidimo, pa su dobili i čvrsto obećanje od organizatora putovanja da će Centar za život biti domaćin proslave pravoslavne Nove godine 13. januara 2019. godine.

Do sledećeg druženja, podsećamo vas na reči oca Arsenija koje nam je uputio prilikom besede.

Ne možemo očekivati od našeg budućeg supružnika velike promene. Treba potražiti sličnog sebi, a druge možemo promeniti samo nesebičnom ljubavlju i zajedničkim uzrastanjem i upodobljavanjem u Hristu Gospodu. Zato treba dati šansu svima, jer se možda, iza ne tako privlačne spoljašnjosti, krije divna osoba koju je Gospod poslao na svet da nam bude večni saputnik.

Centar za život

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*