Везе пре брака: има ли сврхе бити сама у данашње време?

Преносимо одлично писмо девојке која се спрема да ступи у брак, и осврће се на младост, размишљајући о добрим и лошим одлукама које је донела у животу кад је реч о забављању. Она се у писму обраћа девојкама, али препоручујемо да ово прочитају и младићи, јер је главна порука иста за оба пола: да ли је срамота бити сам(а), да ли морамо улазити у телесне везе да бисмо пронашли особу за нас, шта да радимо док чекамо да нам Господ пошаље онога кога нам је наменио?

* * *

Свакодневно доносимо одлуке, бирамо хоћемо ли ово или оно. Неке одлуке су „мале”, нпр. које ципеле да обујемо или шта да доручкујемо. За друге нам је потребно доста промишљања, чак и доста молитве. Како да донесем одлуку о томе шта треба да радим док сам овде на земљи? С ким да проведем живот? А однедавно, откако сам се верила, све више размишљам о протеклим годинама у којима сам била сама. О времену исправних и погрешних одлука, о телу и духу, о сваком „да” и свкаом „не”.

Живимо живот гледајући унапред, а разумемо га тек када погледамо уназад. Дуго времена нисам била у вези ни са ким. Повремено сам имала краће везе, али колеџ једноставно није био добро место за то. Искрено, доста младића с којима сам се дружила уопште нису хтели да имају везе. Хтели су да се „друже”, али не и да имају везе. Да сам тада јасније увиђала како ствари стоје, препознала бих знаке упозорења и много чешће бих рекла „не” лошим стварима и типовима.

Има ли мушкараца који траже фину жену, који желе да је изведу на пристојан састанак, и да се заједно с њом окрену Богу? Сасвим сигурно их има. Да бисте их пронашле, мислим да морате научити да кажете „не” ономе што је лоше и да једноставно чекате да дође оно добро.

Свет веза и забављања препун је избора. И ја сам могла да бирам, али сам превише пута лоше одабрала. Рекла сам „да” погрешним момцима. И то колико пута. Делује очигледно да треба рећи „не” типу који те не позове онда кад је рекао да ће позвати, или момку који ти шаље поруке пијан, у пола ноћи, јер жели да се видите. Делује очигледно да треба одабрати момка који се труди, који мање говори о себи, а више се распитује о теби, који жели да те приближи Богу. Зашто сам ја бирала погрешне ликове, и зашто толико девојака прави исту грешку?

Мислим да девојке данас мисле да више нема добрих момака. Постајемо толико нестрпљиве док чекамо да нам Бог пошаље праву особу да пристајемо на много лошију „понуду”. Пристајемо на оно лошије јер је лакше рећи „Виђам се с неким” него „Немам дечка, сама сам”. Лакше је препустити се садашњим ужицима него чекати оно добро што нам је Бог наменио у будућности.

Овај свет је ставио огроман жиг срамоте на реч „сама”. Ако си сама, онда мора да си и усамљена. Ако си сама, мора да с тобом нешто није у реду.

То једноставно није тачно.

И сама сам дуго веровала у ту сулуду лаж и дозволила јој да ме обузме. Своју вредност, достојанство и наду стављала сам у руке мушкараца уместо да то препустим Господу који ме толико воли. Када најзад престанемо да то радимо, у стању смо да много више уживамо у животу.

Оних година када сам била сама, имала сам прилику да путујем на предивна места. Обожавам путовања. Она су ме научила да ценим лепоту, стрпљење и културу, и научила су ме како да искрено волим. У том периоду живота склопила сам дивна пријатељства с људима који су ми сада блиски као да су ми род рођени. Кад бих могла да се вратим у прошлост, још више бих уживала у свему томе. Рекла бих себи да ће се све решити. Уживај ту где си, у том периоду живота у који те је Бог сместио. Те године када сам била сама обликовале су ме у жену која сам данас постала, и знам да ћу због њих бити много боља супруга.

Запамтите, није казна бити сама, немати момка. Период самоће пружа нам прилику да растемо, да учимо и да научимо да ценимо себе. Можда те Бог у том периоду чекања припрема за светињу брака. Можда си ти спремна, али твој будући супруг није. Можда Господ њему помаже да постане онакав какав треба да буде да би ваша будућност и живот у Богу могли да се остваре. Ја не могу знати Његов наум за тебе, али знам да је Он добар. Он ти жели добро. Препусти се Богу, веруј Му и Он ће ти дати оно што твоје срце жели.

 

Аутор: Џастин Кајзер

Превод Центар: Марија Стајић

Извор: Singless: What’s the Point?

 

Коментар

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*