Пажња, момци и девојке – невиност није исто што и наивност

Пишем ово за све девојке и момке који нису у вези, и који су можда ретко и били у вези (или нису никада): желим да обратите пажњу на три појма, да научите шта значе и да научите да их разликујете.

1. невиност: „стање слободе од греха; одсуство лукавости и покварености; морална чистота”

2. чистота: „стање слободе од свега што понижава, каља или квари”

3. наивност: „недостатак или мањак расуђивања или информисаности; простодушност, једноставност; лаковерност.”

Вероватно се често осећате да сте „наивни” због тога што нисте имали много веза у животу. То је због тога што се ове три речи често мешају у данашњем друштву. Данас људи мисле да ако си „искусан” кад је реч о везама и забављању, значи да си самим тим и „зрелији”, а ако немаш искуства с везама, значи да си и даље незрео, наиван, па чак и да имаш мање шансе да пронађеш љубав у животу. Међутим, запамтите ово – можда ви јесте неискусни, али нисте наивни нити незрели.

У средњој школи нисам имала ниједног момка. Никада нисам срела некога с ким бих пожелела да будем. Нису ме занимале „типичне средњошколске везе” о којима се стално говорило у ходницима и на одморима. Ја сам забављање видела као прилику да одредим да ли ми та особа одговара за брак – што значи да се веза мора завршити или раскидом или венчањем. И зато, ако бих видела да то дефинитивно није неко с ким бих пожелела да имам нешто више, нисам желела губим време на везу која ће се свакако завршити раскидом.

Овакав начин размишљања углавном је у мањини код мојих вршњака. Већина младих жели „да се проведе”, гледа на везе као на „праксу” и „вежбање”, улази у везе „ради искуства” и „урадили би све само да имају момка/девојку.” Уопште не треба да нас чуди што је то став већине. Како и не би био: погледајте било коју рекламу, емисију на ТВ-у, филм, песму, разговор групе девојака на одмору… Видећете да се све врти око неких веза или романси. Нас дословно условљавају да мислимо да је сасвим природно да идемо од једне везе до друге, те да је и самим тим неприродно да то не радимо.

Док седиш и слушаш како другарице причају о драмама из својих веза, почињеш да се питаш да ли ће икад доћи ред на тебе.

Кад сам дошла на колеџ и кад се прочуло да никад нисам имала момка, нити сам се икада пољубила (мук!), сви су ме гледали као да имам две главе! Што није баш пожељан развој догађаја када покушаваш да се уклопиш у ново друштво у новој школи. У данашњем свету у ком влада култура необавезног забављања, сматра се животним успехом ако за тебе кажу да се „најбоље љубиш” и слично – као да ћеш имати веће шансе да пронађеш љубав ако си се припремала или ако си искуснија. Ако је то тачно, онда се мени дефинитивно лоше пише. У том тренутку сам се чак мало и постидела свог неискуства и уплашила сам се од помисли да, кад једног дана сретнем некога ко ми се допада, тај ће се само насмејати кад то чује и окренути ми леђа. (Што се уопште није десило, чисто да знате.)

Ако се проналазите у овој причи, и ако сте икада осетили мање вредно, изостављено или уплашено због тога што нисте у вези, желим да поделим с вама оно што ме је Господ научио када сам Му се најзад обратила молитвом. Он је понео терет с мојих плећа и подсетио ме на речи које сам заборавила: Никада ниси сама. Никада ниси заборављена. Створена си за љубав много већу од оне с којом се овај свет задовољава.

Немојте себе унижавати мислећи да сте сами зато што не заслужујете да будете с неким. Схватила сам да бих и ја могла – када бих то желела – да се „намонтирам”, одем на журку и пронађем типа с којим ћу да се забављам. Али то није љубав, а ја знам да не желим ништа мање од љубави. Тај момак би ме искористио да задовољи своје потребе, а ја бих њега искористила због „љубави” – и притом ни он ни ја не бисмо добили оно што наше срце заиста жели. Ово је екстреман пример, али ми управо то радимо кад год користимо другу особу само зато да бисмо били с неким у вези.

Кад свесно одабереш невиност тако што не желиш да будеш део културе необавезног забављања већ одлучиш да чекаш особу која ти заиста одговара – то се нипошто не може назвати наивношћу. Ти добро знаш од чега се уздржаваш и зашто: како би се усредсредио или усредсредила на љубав коју вреди чекати. А кад се одлучиш за живот у девствености сада и у будућим везама, тиме радиш управо оно што је на почетку текста речено у дефиницији: пазиш да не поквариш, не упрљаш љубав коју имаш у себи.

И зато, уживајте док сте сами! Потрудите се да спознате Господа кроз молитву и да Му отворите своје срце. Посветите се проналажењу добрих пријатеља, истраживању нових предела, испробавању нових ствари или проналажењу правог занимања… Уживајте у животу!

Ако вам је Бог наменио брак, онда је Он већ створио и особу која ће бити ваша друга половина. Кад дође тренутак, Он ће вас спојити и, верујте ми, схватићете да је и те како било вредно чекати ту праву особу и чувати своју телесну чистоту као непроцењив дар, а не као неку грешку.

Створени смо за чисту и потпуну љубав. Не дозволите да вас свет натера да осећате кривицу због које ћете пристати на мање од тога.

 

Аутор: Кејлин Кослоски

Превод: Марија Стајић

Извор: You are innocent, but you are not naïve

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*