Уместо абортуса, одабрали су операцију и добили здраву бебу

Када је Бетан Симпсон (26) дошла на ултразвучни преглед у 20. недељи трудноће, сазнала је да њена ћерка има спина бифиду – расцеп кичменог стуба због ког долази до непотпуног затварања кичмене мождине – на шта су јој лекари препоручили абортус, рекавши да то могу да ураде истог дана. Међутим, Бетан и њен муж су то одбили.

„Нисам ничим могла да оправдам убиство детета које сам осећала како се помера у мени”, изјавила је. Бетан и њен муж Кирон уместо абортуса одабрали су пренаталну операцију. Кажу да су такву одлуку донели  без премишљања. Пренатална операција спина бифиде тек је недавно почела да се обавља у Великој Британији и успешно је изведена неколико пута, а у Сједињеним Државама и Белгији успешно је оперисано више беба.

Ова вишечасовна операција обавља се између 19. и 25. недеље и захтева да након тога мајка што дуже мирује. Уколико порођај не крене раније, трудница се порађа царским резом у 37. недељи. Приликом операције, прави се рез на стомаку труднице, као приликом порођаја царским резом, затим се прави још један рез на материци да би хирург могао да дође до бебе коју делимично извади из материце, затвори процеп на кичми, врати је у материцу и потом је зашије.

Бетан Симпсон затруднела је након другог покушаја вантелесне оплодње. И она и њен муж били су уплашени кад су сазнали да беба има спина бифиду. Нажалост, као што се и дешава у највећем броју случајева код овакве дијагнозе, лекари су им саветовали абортус јер је беба имала „веома лоше изгледе” за „квалитетан живот”. Постојала је велика вероватноћа да никада не прохода, као и да има проблема с бешиком и бубрезима.

Међутим, кад су Симпсонови отишли у другу болницу, сазнали су да постоји још једна могућност и одабрали операцију уместо абортуса. У јануару 2019, у 25. недељи трудноће, Бетан је отишла на операцију коју је обавио тим од 20 лекара.

 

Лекари изводе лапароскопску операцију на беби у материци

Беба Елуиз рођена је 1. априла 2019. године „вриштећи на сав глас и снажно шутирајући ногама – и одмах се упишкила, и тако показала да је здрава”, изјавила је њена мајка за Би-Би-Си.

„Има мало увећане срчане коморе, што се од самог почетка видело, али су јој бубрези, бешика и кукови нормални, и има осећај у ногама све до прстију… Она је живи доказ онога што операција може да уради… Здравствено стање јој је засад толико добро да се доктор нада да ће последице спина бифиде бити минималне. Надамо се да ће научити да хода и прича као и свака беба”, изјавила је мајка.

Прича о Елуиз помогла је и другим родитељима да у истој ситуацији одаберу пренаталну операцију уместо абортуса. „Добила сам поруку од једне труднице из Италије којој су саопштили исту дијагнозу и рекла да јој је наш случај улио наду и одлучила је да не абортира”, изјавила је Бетан.

 

Бетан с малом Елуиз

У Великој Британији спина бифида се јавља једном на 1.000 беба, а годишње се роди око 200 беба с том дијагнозом. У таквим ситуацијама, одмах по рођењу беба мора да се оперише како би се затворио процеп на кичми и спречила инфекција. Међутим, операција пре рођења је још успешнија и бебе имају велике шансе да касније осећају много мање последице спина бифиде.

Није познато шта доводи до појаве овог стања, али претпоставља се да недостатак фолне киселине у раној трудноћи (прве две недеље од зачећа) може да повећа ризик за неправилан развој нервне цеви. Према проценама, у 80% случајева родитељи се одлучују да абортирају бебу са спина бифидом.

У Сједињеним Државама пренатална операција спина бифиде успешно се обавља већ неколико деценија. Ове године, Гилда Џирон (35) сазнала је у 16. недељи трудноће да њена беба такође има најозбиљнији облик спина бифиде – мијеломенингокелу. Многи родитељи се одлучују за абортус када добију ову дијагнозу, међутим Гилда и њен муж Арнуф, који раде са особама са сметњама у развоју, решили су да задрже бебу и потражили помоћ лекара.

Поред чувене Дечје болнице „Џонс Хопкинс” у Тексасу, где се пренатална операција ради класичном методом, Гилда и Арнуф су сазнали да је Дечја болница у Лос Анђелесу покренула експериментални програм који подразумева мање инвазивну операција јер се обавља лапароскопски.

Гилда је оперисана у фебруару 2019. и неколико недеља касније родила је здраву девојчицу Ебигејл.

 

Мала Ебигејл с родитељима и лекарима

Једна од најчувенијих фотографија, названа „Рука наде” (The Hand of Hope), настала је управо приликом пренаталне операције спина бифиде 19. августа 1999. године у Универзитетском медицинском центру Вандербилт (Нешвил, Тенеси).

Фотограф Мајкл Кленси усликао је тренутак када хирург држи руку малог Семјуела Армаса, који је у том тренутку био стар 21. недељу. И његовој мајци су предлагали абортус кад јој је саопштена дијагноза, међутим она је то одбила и почела да истражује друге могућности. Тако је сазнала за пренаталну операцију којом могу знатно да се умање последице тог стања.

 

Чувена фотографија названа „Рука наде”

 

Четири месеца након операције, родила је Семјуела, који данас може да хода, па чак и да трчи, а користи колица за дуже шетње и за кошарку, која му је, уз пливање, омиљени спорт.

 

Семјуел Армас са 19 година

 

Превела и приредила: Марија Стајић

Извори: Elouise is healthy after parents chose prenatal surgery for spina bifida, not abortion

Dailymail.co.uk

Фотографија операције

Фотографија одраслог Семјуела Армаса

Фотографија операције

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*