Pažnja, momci i devojke – nevinost nije isto što i naivnost

Pišem ovo za sve devojke i momke koji nisu u vezi, i koji su možda retko i bili u vezi (ili nisu nikada): želim da obratite pažnju na tri pojma, da naučite šta znače i da naučite da ih razlikujete.

1. nevinost: „stanje slobode od greha; odsustvo lukavosti i pokvarenosti; moralna čistota”

2. čistota: „stanje slobode od svega što ponižava, kalja ili kvari”

3. naivnost: „nedostatak ili manjak rasuđivanja ili informisanosti; prostodušnost, jednostavnost; lakovernost.”

Verovatno se često osećate da ste „naivni” zbog toga što niste imali mnogo veza u životu. To je zbog toga što se ove tri reči često mešaju u današnjem društvu. Danas ljudi misle da ako si „iskusan” kad je reč o vezama i zabavljanju, znači da si samim tim i „zreliji”, a ako nemaš iskustva s vezama, znači da si i dalje nezreo, naivan, pa čak i da imaš manje šanse da pronađeš ljubav u životu. Međutim, zapamtite ovo – možda vi jeste neiskusni, ali niste naivni niti nezreli.

U srednjoj školi nisam imala nijednog momka. Nikada nisam srela nekoga s kim bih poželela da budem. Nisu me zanimale „tipične srednjoškolske veze” o kojima se stalno govorilo u hodnicima i na odmorima. Ja sam zabavljanje videla kao priliku da odredim da li mi ta osoba odgovara za brak – što znači da se veza mora završiti ili raskidom ili venčanjem. I zato, ako bih videla da to definitivno nije neko s kim bih poželela da imam nešto više, nisam želela gubim vreme na vezu koja će se svakako završiti raskidom.

Ovakav način razmišljanja uglavnom je u manjini kod mojih vršnjaka. Većina mladih želi „da se provede”, gleda na veze kao na „praksu” i „vežbanje”, ulazi u veze „radi iskustva” i „uradili bi sve samo da imaju momka/devojku.” Uopšte ne treba da nas čudi što je to stav većine. Kako i ne bi bio: pogledajte bilo koju reklamu, emisiju na TV-u, film, pesmu, razgovor grupe devojaka na odmoru… Videćete da se sve vrti oko nekih veza ili romansi. Nas doslovno uslovljavaju da mislimo da je sasvim prirodno da idemo od jedne veze do druge, te da je i samim tim neprirodno da to ne radimo.

Dok sediš i slušaš kako drugarice pričaju o dramama iz svojih veza, počinješ da se pitaš da li će ikad doći red na tebe.

Kad sam došla na koledž i kad se pročulo da nikad nisam imala momka, niti sam se ikada poljubila (muk!), svi su me gledali kao da imam dve glave! Što nije baš poželjan razvoj događaja kada pokušavaš da se uklopiš u novo društvo u novoj školi. U današnjem svetu u kom vlada kultura neobaveznog zabavljanja, smatra se životnim uspehom ako za tebe kažu da se „najbolje ljubiš” i slično – kao da ćeš imati veće šanse da pronađeš ljubav ako si se pripremala ili ako si iskusnija. Ako je to tačno, onda se meni definitivno loše piše. U tom trenutku sam se čak malo i postidela svog neiskustva i uplašila sam se od pomisli da, kad jednog dana sretnem nekoga ko mi se dopada, taj će se samo nasmejati kad to čuje i okrenuti mi leđa. (Što se uopšte nije desilo, čisto da znate.)

Ako se pronalazite u ovoj priči, i ako ste ikada osetili manje vredno, izostavljeno ili uplašeno zbog toga što niste u vezi, želim da podelim s vama ono što me je Gospod naučio kada sam Mu se najzad obratila molitvom. On je poneo teret s mojih pleća i podsetio me na reči koje sam zaboravila: Nikada nisi sama. Nikada nisi zaboravljena. Stvorena si za ljubav mnogo veću od one s kojom se ovaj svet zadovoljava.

Nemojte sebe unižavati misleći da ste sami zato što ne zaslužujete da budete s nekim. Shvatila sam da bih i ja mogla – kada bih to želela – da se „namontiram”, odem na žurku i pronađem tipa s kojim ću da se zabavljam. Ali to nije ljubav, a ja znam da ne želim ništa manje od ljubavi. Taj momak bi me iskoristio da zadovolji svoje potrebe, a ja bih njega iskoristila zbog „ljubavi” – i pritom ni on ni ja ne bismo dobili ono što naše srce zaista želi. Ovo je ekstreman primer, ali mi upravo to radimo kad god koristimo drugu osobu samo zato da bismo bili s nekim u vezi.

Kad svesno odabereš nevinost tako što ne želiš da budeš deo kulture neobaveznog zabavljanja već odlučiš da čekaš osobu koja ti zaista odgovara – to se nipošto ne može nazvati naivnošću. Ti dobro znaš od čega se uzdržavaš i zašto: kako bi se usredsredio ili usredsredila na ljubav koju vredi čekati. A kad se odlučiš za život u devstvenosti sada i u budućim vezama, time radiš upravo ono što je na početku teksta rečeno u definiciji: paziš da ne pokvariš, ne uprljašljubav koju imaš u sebi.

I zato, uživajte dok ste sami! Potrudite se da spoznate Gospoda kroz molitvu i da Mu otvorite svoje srce. Posvetite se pronalaženju dobrih prijatelja, istraživanju novih predela, isprobavanju novih stvari ili pronalaženju pravog zanimanja… Uživajte u životu!

Ako vam je Bog namenio brak, onda je On već stvorio i osobu koja će biti vaša druga polovina. Kad dođe trenutak, On će vas spojiti i, verujte mi, shvatićete da je i te kako bilo vredno čekati tu pravu osobu i čuvati svoju telesnu čistotu kao neprocenjiv dar, a ne kao neku grešku.

Stvoreni smo za čistui potpunuljubav. Ne dozvolite da vas svet natera da osećate krivicu zbog koje ćete pristati na manje od toga.

 

Autor: Kejlin Kosloski

Prevod: Marija Stajić

Izvor:You are innocent, but you are not naïve

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*