Odbili su abortus uprkos lošoj dijagnozi – i dočekali svoje malo čudo!

Mali Metju je pravo malo čudo za svoje roditelje budući da je rođen zdrav iako je majci u trudnoći postavljena loša prenatalna dijagnoza. Drugo čudo su njegovi roditelji jer su odbili da abortiraju bebu kada im je saopštena loša prenatalna dijagnoza.

Naime, Dru Korpstin bila je u 23. nedelji trudnoće kada je njoj i njenom mužu Arijanu rečeno da njihov nerođeni dečak ima loše formirano moždano tkivo, te da mu se mozak nije dovoljno razvio. Bebi je postavljena dijagnoza semilobarne holoprosencefalije, što znači da se bebin mozak nije do kraja podelio na dve hemisfere već su one tek blago razdvojene. Lekari im nisu davali nade da će beba preživeti, a čak su rekli i da će najverovatnije umreti pre termina. Savetovali su roditeljima da abortiraju ili da izazovu prevremeni porođaj, te da puste bebu da umre.

Supružnici, inače hrišćani, pre ove trudnoće imali su jedan spontani pobačaj, tako da su sada odbili abortus, ali su se ipak pripremali da se oproste sa sinom.

„Na ultrazvuku u 20. nedelji, nakon kog smo odmah išli i na magnetnu rezonancu, lekari su otkrili da bebi nedostaje veliki deo mozga”, napisali su tada na svojoj stranici za prikupljanje dobrotvornih priloga. „I da umesto mozga beba ima cerebrospinalnu tečnost (likvor). Rečeno nam je da će ta tečnost nastaviti da širi bebinu glavu, koja je već sada veličine kao kod bebe koja je tri nedelje starija. Rečeno nam je da beba neće živeti ni nekoliko dana, već u najboljem slučaju nekoliko sati, ili da će umreti pre termina za porođaj.”

 

 

Odlučili su da do kraja trudnoće naprave uspomene na svog sina i iskoriste to malo vremena koje im je ostalo. Umesto da misle samo na tugu koja ih čeka, stvarali su uspomene da bi „ispunili svoja srca radošću”. Pošli su na prvu vožnju motorom i na prvi odmor s bebom – i to na Kostariku.

Arijan Korpstin, bebin otac, izjavio je za časopis Des Moines Register:

„Znali smo da naša beba najverovatnije neće preživeti porođaj. Šta god da se desi, sve je u Božjim rukama.”

Dvadeset sedmog jula 2018. godine, roditeljima je rečeno da je došao trenutak da se indukuje porođaj jer je bebina glava bila mnogo veća nego što je normalno za njen uzrast – bila je veličine bebe starije 4–5 nedelja. Nakon dva dana trudova, 29. jula 2018. godine rođen je Metju Džejms i za divno čudo bio je živ i imao je samostalnu srčanu radnju. I ne samo to – nagonski je počeo da sisa. Roditelji su očekivali da će im sin biti slep i gluv, i da neće moći da oseća bol, te su bili zatečeni kada su videli da reaguje na svetlost, glasove i dodir.

Pristali su da se bebi uradi magnetna rezonanca koja je zatim pokazala da je Metjuu postavljena pogrešna dijagnoza. On je zapravo imao hidrocefalus, stanje kod kog se u mozgu nakupi višak tečnosti. Imao je moždano tkivo i obe hemisfere, međutim morao je odmah na operaciju kako bi mu ugradili šant pomoću kog je višak tečnosti iz mozga mogao da otekne, čime bi se stvorilo dovoljno prostora da mozak poraste. Metjuovi roditelji tvrde da njihov sin ima sve izglede da živi normalnim životom.

„Nismo mogli da verujemo svojim ušima! Prethodnih 4–5 meseci spremali smo se za to bebu nećemo doneti kući, da ćemo ga gledati kako umire, a onda su se u tren oka vrtoglavo povećali izgledi da će Metju preživeti i da će funkcionisati skoro sasvim normalno!”, napisali su na Fejsbuku.

 

 

„Činilo nam se kao da smo upravo dobili džekpot na lutriji! Bili smo van sebe od sreće. I dalje ne mogu rečima da iskažem kako se osećamo zbog te sjajne vesti. Znamo da Bog čuva nas i našeg divnog dečačića, i svu veru polažemo u njega, šta god da se desi.”

Iako postoji mogućnost da Metju ima neurološke posledice, da malo kasni u razvoju motorike i da ima poteškoća u učenju, njegovo stanje je dobro i moguće je da uopšte neće imati nikakvih posledica. U bolnici je proveo manje od nedelju dana i pušten je kući 4. avgusta. Roditelji su tek kasnije saznali da majčino telo nije u stanju da valjano apsorbuje vitamin B12 i folnu kiselinu, što može da dovede do smetnji u razvoju bebe u materici, pa tako i do pojave hidrocefalusa.

Lekari tvrde da je bebi postavljena pogrešna dijagnoza zbog toga što je veoma teško uspostaviti preciznu dijagnozu u prenatalnom dobu.

„Kad radite snimanje, na primer magnetnom rezonancom, i pritom je beba i majčinoj materici, vi pokušavate da protumačite nešto što je na snimku veoma malo i veoma udaljeno”, izjavila je dr Džona Konklin, perinatolog, koja je radila s porodicom Korpstin. „Primera radi, ako želite da utvrdite postoji li neki deformitet srca, to znači da pokušavate da kroz tkivo majčinog i bebinog tela vidite nešto što je veličine zrna pasulja.” 

Ali ako je tako teško postaviti prenatalnu dijagnozu, zašto toliko lekara tako brzo predlaže abortus?

Koliko je samo dece abortirano iako su ispunjavala uslov koji se često navodi u abortivnoj industriji – naime da su „željena i planirana”, i to samo zato što nisu bila dovoljno „zdrava” prema standardima te iste industrije? I koliko je njih dobilo pogrešnu dijagnozu? Metju je za svoje roditelje pravo malo čudo, a i oni su njegovo čudo jer su odbili da pokleknu pred kulturom smrti. Oni znaju da je njegov život dragocen i lep bez obzira na ono što društvo govori.

 

 

„Jedan dobar prijatelj prozvao ga je Metju Veliki zato što je on tako veliko čudo za nas, i to je zaista tako”, kažu Metjuovi roditelji. „On je naše malo čudo. Dečak za koga su govorili da neće preživeti porođaj, a kamoli uraditi bilo šta drugo, pokazao nam je da nas Gospod sve čuva i da je milostiv prema nama mnogo više nego što možemo da zamislimo.”

 

Autor: Nensi Flanders

Prevela i priredila: Marija Stajić

Izvor:Couple refused abortion and welcomed misdiagnosed ‘miracle baby’

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*