Veze pre braka: ima li svrhe biti sama u današnje vreme?

Prenosimo odlično pismo devojke koja se sprema da stupi u brak, i osvrće se na mladost, razmišljajući o dobrim i lošim odlukama koje je donela u životu kad je reč o zabavljanju. Ona se u pismu obraća devojkama, ali preporučujemo da ovo pročitaju i mladići, jer je glavna poruka ista za oba pola: da li je sramota biti sam(a), da li moramo ulaziti u telesne veze da bismo pronašli osobu za nas, šta da radimo dok čekamo da nam Gospod pošalje onoga koga nam je namenio?

* * *

Svakodnevno donosimo odluke, biramo hoćemo li ovo ili ono. Neke odluke su „male”, npr. koje cipele da obujemo ili šta da doručkujemo. Za druge nam je potrebno dosta promišljanja, čak i dosta molitve. Kako da donesem odluku o tome šta treba da radim dok sam ovde na zemlji? S kim da provedem život? A odnedavno, otkako sam se verila, sve više razmišljam o proteklim godinama u kojima sam bila sama. O vremenu ispravnih i pogrešnih odluka, o telu i duhu, o svakom „da” i svkaom „ne”.

Živimo život gledajući unapred, a razumemo ga tek kada pogledamo unazad. Dugo vremena nisam bila u vezi ni sa kim. Povremeno sam imala kraće veze, ali koledž jednostavno nije bio dobro mesto za to. Iskreno, dosta mladića s kojima sam se družila uopšte nisu hteli da imaju veze. Hteli su da se „druže”, ali ne i da imaju veze. Da sam tada jasnije uviđala kako stvari stoje, prepoznala bih znake upozorenja i mnogo češće bih rekla „ne” lošim stvarima i tipovima.

Ima li muškaraca koji traže finu ženu, koji žele da je izvedu na pristojan sastanak, i da se zajedno s njom okrenu Bogu? Sasvim sigurno ih ima. Da biste ih pronašle, mislim da morate naučiti da kažete „ne” onome što je loše i da jednostavno čekate da dođe ono dobro.

Svet veza i zabavljanja prepun je izbora. I ja sam mogla da biram, ali sam previše puta loše odabrala. Rekla sam „da” pogrešnim momcima. I to koliko puta. Deluje očigledno da treba reći „ne” tipu koji te ne pozove onda kad je rekao da će pozvati, ili momku koji ti šalje poruke pijan, u pola noći, jer želi da se vidite. Deluje očigledno da treba odabrati momka koji se trudi, koji manje govori o sebi, a više se raspituje o tebi, koji želi da te približi Bogu. Zašto sam ja birala pogrešne likove, i zašto toliko devojaka pravi istu grešku?

Mislim da devojke danas misle da više nema dobrih momaka. Postajemo toliko nestrpljive dok čekamo da nam Bog pošalje pravu osobu da pristajemo na mnogo lošiju „ponudu”. Pristajemo na ono lošije jer je lakše reći „Viđam se s nekim” nego „Nemam dečka, sama sam”. Lakše je prepustiti se sadašnjim užicima nego čekati ono dobro što nam je Bog namenio u budućnosti.

Ovaj svet je stavio ogroman žig sramote na reč „sama”. Ako si sama, onda mora da si i usamljena. Ako si sama, mora da s tobom nešto nije u redu.

To jednostavno nije tačno.

I sama sam dugo verovala u tu suludu laž i dozvolila joj da me obuzme. Svoju vrednost, dostojanstvo i nadu stavljala sam u ruke muškaraca umesto da to prepustim Gospodu koji me toliko voli. Kada najzad prestanemo da to radimo, u stanju smo da mnogo više uživamo u životu.

Onih godina kada sam bila sama, imala sam priliku da putujem na predivna mesta. Obožavam putovanja. Ona su me naučila da cenim lepotu, strpljenje i kulturu, i naučila su me kako da iskreno volim. U tom periodu života sklopila sam divna prijateljstva s ljudima koji su mi sada bliski kao da su mi rod rođeni. Kad bih mogla da se vratim u prošlost, još više bih uživala u svemu tome. Rekla bih sebi da će se sve rešiti. Uživaj tu gde si, u tom periodu života u koji te je Bog smestio. Te godine kada sam bila sama oblikovale su me u ženu koja sam danas postala, i znam da ću zbog njih biti mnogo bolja supruga.

Zapamtite, nije kazna biti sama, nemati momka. Period samoće pruža nam priliku da rastemo, da učimo i da naučimo da cenimo sebe. Možda te Bog u tom periodu čekanja priprema za svetinju braka. Možda si ti spremna, ali tvoj budući suprug nije. Možda Gospod njemu pomaže da postane onakav kakav treba da bude da bi vaša budućnost i život u Bogu mogli da se ostvare. Ja ne mogu znati Njegov naum za tebe, ali znam da je On dobar. On ti želi dobro. Prepusti se Bogu, veruj Mu i On će ti dati ono što tvoje srce želi.

 

Autor: Džastin Kajzer

Prevod Centar: Marija Stajić

Izvor:Singless: What’s the Point?

 

Komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*