САД и 18 држава изјавили у УН: Не постоји међународно право на абортус

На Генералној скупштини УН, Сједињене Америчке Државе изнеле су заједничко саопштење у ком тврде да „не постоји међународно право на абортус” и одбацују употребу двосмислених термина који у документима УН указују на „право” на абортус.

У саопштењу такође стоји да је породица „основна институција друштва те је стога треба подржати и јачати”, и потврђује се „заштитна улога породице” кад је реч о полном образовању деце.

Ово саопштење изнео је амерички секретар за здравље и социјалну заштиту Алекс Азар у понедељак, 23. септембра 2019. на високом састанку о универзалној здравственој заштити, где је говорио у име „19 земаља које представљају више од 1,3 милијарде људи”.

Те земље су Сједињене Америчке Државе, Бахреин, Белорусија, Бразил, Гватемала, Демократска Република Конго, Египат, Ирак, Јемен, Либија, Мађарска, Мали, Нигерија, Пољска, Русија, Саудијска Арабија, Судан, Уједињени Арапски Емирати и Хаити.

„Различити народи који су данас овде уједињени су око позитивног, конструктивног циља: да међународни дијалог о здравственој нези фокусирамо на унапређење здравља и на заштиту људског живота”, рекао је Азар у преамбули саопштењу.

Саопштење које је потписало 19 земаља тражи од чланица УН да им се „придруже и да се заједно посвете важном послу на ширењу здравствене неге и могућности за све људе, а нарочито за оне у ризичним и рањивим ситуацијама”, као и да се усредсреде „на теме које уједињују, а не оне које разједињују кад је реч о кључним питањима у вези с доступношћу здравствене неге”, изјавио је Азар.

„Ми не подржавамо да се у документима УН користе двосмислени појмови и изрази, као што су сексуално и репродуктивно здравље и права, јер они могу да подрију кључну улогу породице и да промовишу праксе, као што је абортус, у околностима код којих не постоји међународни консензус и које агенције УН могу погрешно да разумеју”, додаје се у саопштењу.

„Такви појмови не узимају у обзир кључну улогу породице у здрављу и образовању, нити суверено право народа да спроводе здравствену политику у складу са својим националним контекстом”, речено је у саопштењу.

„Не постоји међународно право на абортус и појмови попут тог не би смели да се користе за промовисање политике и мера којима се заговара абортус.”

У саопштењу се даље каже да је „породица основна институција друштва те је стога треба подржати и јачати”, а да земље потписнице „подржавају само оно сексуално образовање које уважава заштитну улогу породице у том образовању и не одобрава штетне сексуалне ризике за младе.”

„Ово је сјајно саопштење и преко потребно да бисмо се супротставили агресивној агенди која је усмерена против живота и против породице, и која се и даље шири Уједињеним нацијама”, изјавио је Метју Војчиховски, потпредседник канадске организације Campaign Life Coalition (Коалиција кампања за живот), политичке групе која лобира за право на живот.

Организација Campaign Life лобира за заштиту светиње живота у УН, где већ више од 20 година има статус званичне невладине организације.

„Такође верујем да ставови изнети у овом саопштењу нису ограничени на ових 19 нација. Овакве ставове дели велика већина држава чланица, али су оне често надгласане веома гласном мањином коју чине активисти за абортус у агенцијама УН и утицајним НВО”, изјавио је Војчиховски.

 

 

Аутор: Лијен Лоренс

Превела и приредила: Марија Стајић

Извор: US, 18 other nations tell UN: ‘There is no international right to an abortion’

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*