Може ли ова веза да прерасте у брак – ПЕТ питања које свака девојка треба да постави себи

Неколико пута си изашла с финим, добрим момком и сада сте решили да званично будете у вези – али, да ли си размишљала о томе да ли би он могао да буде добар муж за тебе или не?

У неком тренутку почећеш да размишљаш о будућности и запитаћеш се да ли веза са садашњим момком има изгледа да прерасте у трајну везу за читав живот. Веровала или не, у неком тренутку многе девојке почну да се питају хоће ли их момак запросити, а да пре тога ниједном нису с њим разговарале о браку и заједничком животу. Ма колико да волиш момка с којим си у вези, овако крупно питање не сме да се запостави.

Дакле, ако си почела да се питаш да ли је садашњи момак „онај прави”, покушај да поставиш себи ових пет питања како би стекла ширу слику о њему и о могућем будућем животу с њим.

#1 Да ли он жели да се једног дана ожени?

Ако се питаш како је могуће да си у вези с неким већ две године, а да ниједном нисте разговарали о овој теми, знај да ниси једина – невероватно је колико мало парова заиста разговара о томе.

За већину данашњих парова, сваки наредни корак у вези више подсећа на некакво препуштање догађајима и околностима него на смишљено продубљивање везе – препуштамо се забављању, заљубљујемо се и пуштамо да се ствари одвијају саме од себе, тако да на крају ни сами не знамо како смо се наједном нашли у „озбиљној” вези. Разговор о могућности да градите заједничку будућност не мора да угрози вашу везу, а може те поштедети великих мука касније у животу.

Да би момак и девојка свесно и рационално одлучили да направе даљи корак у вези, важно је да се договоре ка ком циљу би заједно желели да иду. Ако ти желиш да заснујеш породицу за годину-две, док њему више одговара да још годинама будете само момак и девојка, онда је важно да то сазнаш на време. Након разговора о плановима и жељама за будућност, моћи ћеш сама да одлучиш да ли желиш и можеш га чекаш да се „уозбиљи” или не намераваш да губиш неколико година живота на прилично неизвесну будућност с неким.

#2 Да ли се приликом расправа према теби опходи с поштовањем?

Ако си с момком у вези годину дана или више, вероватно сте до сада имали неке несугласице, неслагања, па чак и отворено се посвађали. То није нужно лоша ствар, нити знак да је таква веза осуђена на пропаст – штавише, сасвим је нормално сукобити мишљење с неким.

Међутим, уколико се он приликом расправе или свађе према теби опходио с презиром, био превише критичан, бранио себе по сваку цену или просто избегавао да уђе у сукоб тако што се затварао у себе, изгледи за здрав, срећан и трајан брачни однос драстично се смањују. Брачни саветник др Џон Готман каже да је такво понашање показатељ нездраве везе – ако се такав однос не поправи, таква веза касније води ка незадовољству у браку и ка разводу.

Ако се твој момак затвара у себе или увек себе оправдава које год питање да се покрене, не мора да значи да је све изгубљено – обоје можете да покушате да развијете вештине за решавање конфликта и превазиђете овај проблем. Међутим, ако видиш да се његово понашање не мења и да се он и не труди да се промени, онда он највероватније није добар избор за брачног друга – ма колико да га у овом тренутку волиш.

#3 Да ли имате сличне најважније циљеве у животу?

За добар брак није потребно да супружници имају све исте циљеве и да их све исте ствари занимају, али брачни живот је много лакши и испуњавајући када супружници имају сличне најважније животне циљеве, или се они добрим делом поклапају.

Нека од тих најважнијих питања и циљева у браку тичу се деце (да ли их обоје желите?), места становања (да ли обоје желите искључиво живот у граду?), затим стила живота (да ли обоје желите да живите на високој нози или пак трошите новац у разумној мери?), и путовања (која су скупа и могу се негативно одразити на ваш однос, ако обоје нисте подједнако спремни да се жртвујете ради путовања – исто важи и за неке спортове као што су бициклизам и планинарење, за које је често потребно одвојити читав дан или читав викенд).

Можда делује чудно да с момком разговараш о томе колико би деце волела да имаш, али ако обоје желите да садашња веза прерасте у брак, питање деце је једно од оних о којима је веома важно разговарати пре брака. Разговор на ту тему може да почне кроз причу о твом детињству и породици: како си се осећала док си одрастала као јединица, или с братом или сестром, или у породици с више деце, након чега ће ти он рећи какво је било његово искуство.

Ако вам се жеље у овим пољима не поклапају, може се десити да се касније у браку обоје осећате као да покушавате да угурате коцку у округли отвор.

#4 Да ли му је стало до истих вредности као и теби?

Наше личне вредности толико утичу на све што радимо и на то какви смо као људи, да је важно да се удамо за некога коме су исте вредности једнако важне као и нама.

Премда постоје примери успешних бракова са особама које су друге вероисповести, па чак и неверујуће, то су увек особе које су номинално верујуће, тј. оне којима је вера само део културе и порекла, и није им толико важна у животу. Код особа које активно одлазе у цркву, овакве везе изазивају велике проблеме и тугу, а неретко и конфликте у браку. Због тога је неизмерно лакше када супружници деле исту веру и исте вредности јер се према њима управљамо када доносимо многе свакодневне али и дугорочне одлуке у животу.

Чак и ако сте обоје верујуће особе, пожељно је да пре брака разговарате о вери будући да то утиче и на неке свакодневне, практичне аспекте живота: колико често одлазимо на литургију, колико често постимо, како намеравамо да гајимо децу и слично. Најлакше је рећи да њему не смета што ти одлазиш у Цркву, нити да теби смета што он не иде, али то у браку значи да ћете, на пример, желети да радите различите ствари недељом – ти ћеш желети да одеш на литургију, док би он можда радије ишао на планинарење. Разуме се, нису то непремостиве препреке, али много је лакше ако унапред знамо шта да очекујемо, као и да будемо свесни да у том случају оба супружника морају учинити доста уступака како би обоје били задовољни.

Вера утиче и на наш став према животу и људима уопште. Можда сада делује небитно што он сматра да је људски живот ружан, суров, кратак и пун патње, док ти сматраш да у свакој особи постоји нешто добро и да у животу увек треба гледати н ведрију страну, али овакве разлику у ставу према свету и другима могу да доведу до великих неслагања у браку, неразумевања и удаљавања.

О томе зашто је важно пронаћи хришћанског супружника можеш да прочиташ и ОВДЕ.

#5 Да ли се крај њега осећаш сигурно?

Понекад се нађемо у везама с мушкарцем поред ког се из неког разлога не осећамо сигурно, било физички, било емотивно. Можда се момак понаша насилно, али се девојка везала за њега – у том случају биће јој потребно много храбрости да раскине такву везу. Девојкама у таквим везама често је много лакше да пронађу оправдања за његово понашање него да заиста раскину с таквим момком. Исто тако, може се десити да је девојка у вези са изузетно финим младићем, али се из неког разлога не осећа пријатно или опуштено да му отворено говори о својим осећањима, или се на помисао о интимним тренуцима с њим осети више нервозно, него узбуђено. Шта год да је у питању, изузетно је важно да се у свакој вези – а нарочито у браку – осећаш сигурно крај тог мушкарца.

Срећан и испуњен брак захтева од нас да супружнику откријемо где смо најрањивији, да му кажемо шта нас највише радује и шта нас највише боли како бисмо му се могли препустити пуним срцем и имати здраву брачну блискост. (Подразумева се да и он исто тако треба да буде отворен према теби.) У браку је битно да се осећаш сигурно да би могла с мужем да причаш о својим осећањима, мишљењима и жељама – ако се крај садашњег момка не осећаш довољно сигурно да то урадиш, онда брак с њим можда није најбоља ствар за тебе – а ни за њега.

*  *  *

Предлажемо и неколико конкретнијих питања која ти могу помоћи да увидиш шта је теби важно и каква су твоја очекивања, а такође и да сазнаш како твој момак размишља, те да на основу тога процениш да ли су његови ставови за тебе прихватљиви на дуге стазе.

– Како би описала вредности и уверења породице у којој си одрасла?

– Које од тих вредности су ти најважније? Које нису?

– Који аспект породичног живота ти је био најважнији у детињству и младости?

– Како је било одрастати у породици са оба родитеља / са самохраним родитељем / с разведеним родитељима?

– Које аспекте породичног живота би волела да пренесеш и у своју будућу породицу?

– Како замишљаш своју будућу породицу? С колико деце?

– Да ли очекујеш да делите кућне послове и породичне обавезе?

– Како твоја вера утиче на свакодневни живот и како мислиш да ће утицати на будући живот у браку?

– Шта он мисли о обичајима, уверењима и вредностима твоје породице, а шта ти мислиш о његовој?

 

Без обзира на све сличности и разлике између тебе и твог момка, скоро сасвим је извесно да нећете имати апсолутно исте вредности – и то је сасвим у реду. Твоје породично окружење и искуства јединствени су за тебе, и не мора свака разлика да значи да нећете имати успешан брак. Међутим, када своје вредности преточиш у речи, то ће ти помоћи да схватиш шта је теби заиста важно код супружника, као и да видиш да ли су те вредности важне и твом момку.

 

Аутори: Моника Гејбријел Маршал, Келси Т. Чан

Превела и приредила: Марија Стајић

Извори: 5 Questions That Will Tell You if Your Boyfriend Is Husband Material

Important Questions to Ask If You Disagree with Your Boyfriend on Values

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*