Центар за живот у емисији „Србија – пријатељ породице”

Почетком јуна 2019. председник Центра за живот, др Бојан Цакић, гостовао је у емисији „Србија – пријатељ породице” на ТВ Наша и том приликом представио циљеве и активности Центра.

С благословом патријарха српског господина Иринеја, покренут је Центар за живот као добротворна организација чији је циљ обезбеђивање услова за рађање деце и стварање културе живота и промовисање стабилног, трајног и срећног живота породице и њених чланова, поштујући правo на живот од самог зачећа, а на темељима позитивног вишевековног искуства хришћанског устројства брачног и породичног живота.

 

 

Три најважнија циља Центра јесу стварање брачне заједнице, стварање стабилне породице и припрема за породични живот и светиња живота. Без породице и брака не може се говорити о рађању и повећању наталитета. Породица је суштина живота и одржање једног народа и заједнице, породица је један дар сваком бићу за пројаву љубави. Сви знамо каква је љубав у породици, поготово кад је оплемењена децом, каква је искрена љубав родитеља према детету, и како је узвишена љубав мужа према жени и жене према мужу.

Природно одрастање детета у породици са оцем и мајком јесте сигуран пут за правилан психофизички развој сваке особе.

Напредне западне земље показују нам да што је већи животни стандард, људи рађају све мање деце. Србија није још увек у том систему, али путује ка њему, јер многи данас теже таквом систему вредности западне цивилизације који води ка нестанку. Примера ради, народ Белгије, Холандије, Француске нестаје због такве животне филозофије. Према прогнозама, у Немачкој ће 2050. године Немци бити мањина у својој држави. Млади све мање склапају бракове и рађа се све мање деце…

Ми међутим имамо наше вишевековно устројство српске традиционалне породице која се ослања на православље. Захваљујући томе смо опстали и после Првог и Другог светског рата, и на тим темељима једино се може и опстати. Тај модел подразумева љубав, породицу, пожртвованост чланова породице, мерило које је изнад новца и свих уживања овог света.

Позитиван пример долази из Русије, којој су прогнозирали да ће нестати за двадесет година будући да је губила милион становника годишње. Међутим, донете су озбиљне мере и то не само за поправљање наталитета, већ и читав систем активности против мера и понашања које доводе до смањења наталитета.

 

Др Цакић у емисији „Србија – пријатељ породице”

Доктор Цакић је поменуо и симпозијум из 2018. који је организовао Центар за живот на тему узрока беле куге у Србији (губици у ратовима, миграције, разлози за напуштање становника, ниска стопа наталитета…). Велики проблем представљају и лоши узори и вредности који се младима пласирају кроз медије, а напоредно с тим и недостатак правих модела, као и вредности које подразумевају испуњен брачни и породични живот, породичну срећу, узајамност мужа и жене у браку, поштовање и пожртвовање.

Др Цакић је представио и пројекат „Светиња брака”, у оквиру ког је Центар за живот организовао поклоничка путовања за оне који желе да пронађу хришћанског супружника, као и предавања у оквиру школе припреме за брак, која се одржавају у парохијским домовима СПЦ.

Поклоничка путовања су одлична прилика за све верујуће младиће и девојке да се упознају и можда препознају, заволе и уђу у брак. После неколико путовања и предавања, видели смо да је овај пројекат заиста успешан, да су сви заиста срећни што се тако упознају и да им предавања која организујемо веома користе јер у данашњем друштву скоро да не постоји ништа слично томе, нарочито намењено црквеним особама.

Говорећи о предавањима у оквиру школе за брак, Др Цакић је поменуо да је велики проблем што млади данас имају приоритете који углавном немају везе с брачним животом и породицом, већ искључиво са стварањем каријере и одласком из земље. У оквиру школе припреме за брак, стручни предавачи, психолози и лекари, говоре о животним приоритетима и, примера ради, најбољем времену за рађање и стварање породице будући да је проблем стерилитета данас великим делом последица касног ступања у брак, у годинама када је женама све теже да затрудне.

На питање да ли су млади данас несрећни, др Цакић је рекао да је човек биће љубави и да је срећан само када воли када је вољен. Кад човек само јури за каријером, за материјалним стварима, нема времена за љубав а самим тим не може наћи ни срећу. Тек кроз труд за другога, кроз чињење другоме ми показујемо љубав и стичемо срећу, и то се односи не само на љубав између мушкарца и жене већ и на однос између рођака, пријатеља, колега и уопште људи око нас.

 

Центар за живот

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*