Zašto je važno da tinejdžerke imaju pravi ciklus – a ne da budu „na piluli”

Zašto je važno da tinejdžerke imaju pravi ciklus – a ne da budu „na piluli”

 

Prva menstruacija (menarha) veoma je važan događaj u životu svake devojčice. Ona označava početak reproduktivnog doba, što znači da telo dotadašnje devojčice sada počinje da luči polne hormone.

Lučenje hormona je složen proces. Za to je neophodna redovna ovulacija, a kod nekih devojaka potrebno je nekoliko godina da se uspostavi redovnost ciklusa. Upravo zbog toga je pogrešno da devojke uzimaju hormonsku kontracepciju u prvim godinama menstruacije.

Nažalost, to je vreme kada sve više devojaka počinje da uzima hormonske kontraceptive. Prema novom istraživanju [1], u protekloj deceniji udvostručen je broj devojaka uzrasta 12–15 godina koje koriste kontraceptive kao što su hormonske pilule, kontraceptivne vakcine, implantati ili vaginalni prsten. Te devojke izlažu se riziku od mnogih nuspojava hormonske kontracepcije, uključujući i sledeće:

 

  • smanjena gustina kostiju [2]
  • izmenjena moždana struktura [3]
  • povećan rizik za pojavu depresije [4]
  • smanjeni libido [5]

Nuspojave su delom posledica sintetičkih hormona iz kontraceptiva, a delom i posledica nedostatka prirodnih hormona (estrogena i progesterona) u telu devojke.

 

Ovulacija je neophodna da bi se lučili hormoni

 

Ovulacija ne služi samo za to da bi žena zatrudnela. To je najvažniji hormonski događaj u menstrualnom ciklusu i istovremeno jedini način da telo žene luči estrogen i progesteron. Kada hormonskom kontracepcijom sprečimo da dođe do ovulacije, mi devojkama oduzimamo hormone koji su im potrebni za zdrav metabolizam, zdrave kosti i kardiovaskularni sistem, stabilno psihičko stanje i raspoloženje itd.

Kada se putem hormonske kontraceptivne pilule unose sintetički pseudohormoni, telo devojke gubi sposobnost da sâmo luči hormone. Pseudohormoni su slični pravim, ljudskim hormonima, ali se po nečemu i razlikuju.

Na primer, levonorgestrel (vrsta progestina) dovodi do opadanja kose, dok prirodni progesteron, koji naše telo luči, podstiče rast kose. Drospirenon (takođe vrsta progestina) povećava rizik od tromboze, dok prirodni progesteron poboljšava kardiovaskularno zdravlje. Etinil estradiol, sintetički estrogen i najčešći sastojak kontraceptivnih pilula, nepovoljno utiče na insulinsku senzitivnost [6], dok je estradiol (prirodni hormon) poboljšava. Ovi veštački hormoni zamenjuju prirodne hormone koje naše telo luči, a pritom nemaju povoljan uticaj na naše zdravlje kao prirodni hormoni.

 

Krvarenje „na piluli” nije menstruacija

 

Hormonski kontraceptivi često se prepisuju kako bi se „regulisao” menstrualni ciklus, a u stvarnosti se dešava nešto sasvim suprotno: dok je devojka ili žena „na piluli”, krvarenje koje joj se desi na svakih 28 dana zapravo nije prava menstruacija.

Prava menstruacija je posledica nekoliko važnih hormonskih događaja u našem telu, uključujući i ovulaciju. Za razliku od toga, krvarenje dok je žena na piluli zapravo je tzv. probojno krvarenje koje je posledica doziranja hormona u piluli na način na koji je proizvođač pilule odredio.

Devojke koje su tek počele da dobijaju menstruaciju, u početku često imaju neredovne ili obilne cikluse. Stoga su lekari često u iskušenju da im prepišu (a majke da na to pristanu) hormonsku kontracepciju kako bi se taj problem „rešio”. Međutim, on se tako nikako ne može rešiti već samo prikriti.

Neredovni i obilni ciklusi normalni su u tom uzrastu.Do njih dolazi zato što telo mlade devojke još nije uspostavilo redovnu ovulaciju.Hormonska kontracepcija sprečava ovulaciju, a ona je upravo ono što je telu mlade devojke u tom potrebno kako bi joj telo regulisalo lučenje hormona.

Hormonska kontracepcija neće pomoći da se uspostavi redovna ovulacija, a samim tim ni redovni ciklusi. Štaviše, može se desiti da se kasnije, po prestanku upotrebe hormonskih kontraceptiva, ovulacija još teže uspostavi.

 

Postoje bolja rešenja za menstrualne tegobe

 

Tinejdžerkama su na raspolaganju druge mogućnosti da ublaže menstrualne simptome na način koji ne uključuje unošenje veštačkih hormona.

Obilna krvarenja – Nakon nekoliko godina, obilna krvarenja kod tinejdžerki najčešće prestaju sama od sebe. U međuvremenu, savetuje se devojkama da iz ishrane izbace mleko i mlečne proizvode kao i da u ishranu uključe kurkumu (ima antioksidativno, antiinflamatorno i antikancerogeno dejstvo). Povremena upotreba ibuprofena takođe može da pomogne. O ovoj temi pisala sam detaljnije u članku „Prirodno lečenje veoma obilnih krvarenja”.

Neredovni ciklusi – Ovo je veoma česta pojava u prvih nekoliko godina nakon dobijanja prve menstruacije i najčešće ne zahteva lečenje. Ukoliko se posle nekog vremena redovnost ne uspostavi, potrebno je obratiti se lekaru i proveriti da li postoji neki medicinski uzrok. Najbolji način za uspostavljanje redovnih ciklusa nije hormonska pilula već je potrebno pronaći fiziološki uzrok koji je do toga doveo.

Primera radi, sindrom policističkih jajnika (PCOS) veoma je često hormonsko stanje koje je neophodno lečiti pravilnom ishranom i fizičkom aktivnošću kako bi se normalizovao nivo šećera u krvi. Hormonska pilula nije odgovarajući „lek” za ovaj sindrom jer ga zapravo i ne leči već samo prikriva njegove simptome. Po prestanku uzimanja pilule, simptomi se vraćaju.

Akne – Da bi se rešili akni koje se javljaju u adolescenciji, potrebno je izbaciti iz ishrane mleko i mlečne proizvode, kao i šećer (slatkiše), i uzimati cink. Prirodni načini lečenja akni deluju mnogo sporije od hormonske pilule, ali su dugoročno gledano neuporedivo bolji jer dovode do trajnog izlečenja. Za razliku od toga, sintetički estrogen u hormonskim pilulama samo prikriva akne dokle god devojka ili žena koristi pilule. Čim prestane da ih uzima, akne se po pravilu vraćaju, često i u ozbiljnijem obliku nego pre.

 

Adolescencija je buran i izazovan period i za devojčice, i za dečake. Neophodno je da devojčicama pružimo podršku u tom dobu tako što ćemo im pomoći da uspostave zdrav ovulatorni menstrualni ciklus, jer je to jedini način da dugoročno očuvaju svoje reproduktivno zdravlje, kao i da sačuvaju zdrave kosti i krvne sudove, i da izrastu u psihički zdrave i stabilne ličnosti.

 

Autor teksta je Lara Brajden, autor poznate knjige Priručnik za rešavanje problema u vezi s ciklusom: prirodno lečenje za bolje hormone i bolje cikluse (Period Repair Manual: Natural Treatment for Better Hormones and Better Periods).

 

Izvor:pravoslavniroditelj.org

 

 

Literatura

[1] Rashed AN et al. Trends and patterns of hormonal contraceptive prescribing for adolescents in primary care in the U.K. J Fam Plann Reprod Health Care. 2015 Jul;41(3):216-22. PMID: 25398724

[2] Sholes D et al. Oral contraceptive use and bone density in adolescent and young adult women. Contraception. 2010 Jan;81(1): 35-40. PMID 20004271.

[3] Petersen N. Oral contraceptive pill use is associated with localized decreases in cortical thickness. Hum Brain Mapp. 2015 Jul;36(7):2644-54. PMID: 25832993

[4] Kulkarni J. Depression as a side effect of the contraceptive pill. Expert Opin Drug Saf. 2007 Jul;6(4):371-4. PMID: 17688380

[5] Panzer C et al. Impact of oral contraceptives on sex hormone-binding globulin and androgen levels: a retrospective study in women with sexual dysfunction. J Sex Med. 2006 Jan; 3(1):104-13. PMID: 16409223

[6] Kojima T et al. Insulin sensitivity is decreased in normal women by doses of ethinyl estradiol used in oral contraceptives. Am J Obstet Gynecol. 1993 Dec;169(6):1540-4. PMID: 8267059

 

O efektu unošenja cink-sulfata za lečenje primarne dismenoreje kod adolescentkinja videti https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26132140

O terapeutskom dejstvu magnezijuma kod dismenoreje videti https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2349410

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*