У сусрет Божићу – породица се везује љубављу

Детињци, Материце и Оци три су празника којима се учвршћује и слави породица која, окупљена у миру и слози, треба да дочека светковање Христовог рођења.

Од давнина се истиче светост броја три, па он свој удео има и у дефинисању породице коју чине три основна елемента: отац, мајка и дете/деца.

Христ је Божије дете и спознајући Њега људи су могли да схвате и самог Бога Оца. Да би се Христос родио на овом свету, била је неопходна Богородица, њена жртва, љубав и храброст.

Деца су смисао нашег живота, радост и будућност, али и слика нас родитеља.

Мајка је љубав и топлина, неизмерно праштање и трпљење, срце породице, она спона која све држи на окупу.

Отац је глава породице („јер је муж глава жени као што је и Христос глава цркви” Посланица Ефесцима), али и извор сигурности у сваком смислу, јер „муж је бранич жене и ђетета”, као што рече велики Његош.

У сва три празника провлачи се нит везивања и ослобађања даривањем. Везани смо љубављу, поштовањем, поверењем. Те нити нису окови, оне су довољно јаке да штите и нас и чланове нашег домаћинства, али нам не гуше слободу.

Љубав нас ослобађа, а спремност да дарујемо друге учи нас да будемо племенити и несебични, као што нас и примање дара учи да будемо захвални.

Отац има истакнуту улогу у породици као њен заштитник и бранитељ, али након деце и мајки, и он долази на ред да буде „везан”, чиме се истиче једнакост укућана у смислу љубави и повезаности.

Вољом Господњом ове године Оци се подударају с Бадњим даном. Драги очеви, тиме вам је радост већа. Срећан вам Бадњи дан и Оци! Будите нам здрави, срећни и пуни љубави!

 

Центар за живот

Коментар

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*