Трансродна идеологија у пракси: лекар остао без посла јер одбија да се брадатом мушкарцу обраћа са „госпођо”

Доктор Дејвид Макерет (56) из места Дадли у округу Западни Мидлендс тврди да га је британско Министарство за рад и пензије дискриминисало због његових верских уверења јер је одбио да у опхођењу са особама које тврде да су неког другог рода користи заменице које те особе одаберу.

Доктор Макерет, иначе отац четворо деце и лекар са 30 година искуства, у јуну 2018. године разговарао је с менаџером у Центру за процену подобности за одлазак у пензију, где је месец дана раније запослен као проценитељ здравствене способности. Када га је менаџер упитао шта би радио ако би му дошао брадати мушкарац од 180 центиметара и изјавио да жели да му се обраћају у женском роду и са „госпођо”, др Макерет је изјавио да би то одбио, након чега је добио отказ.

 

Др Макерет је изгубио посао јер се није слагао с трансродном идеологијом

„Да будем искрен, до размимоилажења међу нама није дошло ни због какве стварне бриге за права и осећања трансродних особа већ због тога што нисам хтео да учествујем у таквој идеолошкој манипулацији и да се брадатом мушкарцу обраћам са ’госпођо.’ Све време сам истицао да се противим таквој погрешној употреби заменица због својих хришћанских уверења и због своје савести”, изјавио је Макерет.

Додао је да су мушкост и женственост „непроменљиви и представљају суштински део сваке особе која је створена по Божијем лику”, као и да је политички притисак довео до тога да се „трансродност” сматра нормалном. „Савест ми не дозвољава да пристанем на те прохтеве – на пример, да се обраћам људима користећи заменице које сами одаберу, а не оне које одражавају њихов природни пол. Што се мене тиче, кад бих то урадио, било би то неискрено и неодговорно.”

До разговора с менаџером дошло је приликом двонедељне обуке. Када је др Макерет рекао менаџеру Џејмсу Овену да, као хришћанин, не би могао мирне савести да удовољи таквим захтевима, истог тренутка му је речено да ће највероватније изгубити посао уколико не пристане да користи заменице које трансродне особе одаберу за себе.

Др Макерет тврди да није било разумевања за његова верска уверења у виду могућности да такве кориснике упути на друге проценитеље и додаје: „Одбијам да на силу пристанем на такво насиље против језика и здравог разума, кроз ритуално негирање очигледне истине, а све зарад идеологије у коју не верујем и које се гнушам.”

Др Макерет је изјавио пред истражним већем да верује да су мушкарац и жена створени према Божијем лику, и да такав став не може да вређа ничије достојанство. „Ја не верујем да је могуће променити пол. Са становишта науке и медицине то није могуће. Овде смо суочени с проблемом где два света покушавају да дођу до међусобног прихватања.”

 

Упитан да прокоментарише Кодекс понашања Генералног медицинског савета, који налаже да проценитељ мора да буде „уљудан и обзиран” према клијентима, и да не изражава лична уверења која их могу увредити, др Макерет је рекао: „То мене не спречава да кажем ’Опростите, ја сам хришћанин, постоје ствари које не могу да урадим.’ Нико ме не може натерати да урадим нешто противно својој савести. То што сам рекао о заменицама не утиче на квалитет процене коју радим. Немам ништа против да радим процену клијентима који су трансродни.”

Када му је речено да такво одбијање да се користе заменице које трансордне особе саме одаберу представља злостављање према законима о равноправности јер вређа достојанство таквих особа, др Макерет је одговорио: „Ми волимо и трансродне особе. На то смо позвани као хришћани. Али ако волимо некога, не значи да можемо да прихватимо и сваку идеологију која се појави.”

„Јасно ми је да у садашњој политичкој атмосфери поједине особе, укључујући и оне које су трансродне, могу да доживе моје ставове као увредљиве. Међутим, у слободном друштву то није довољно добар разлог да се цензуришу моја уверења и да ме неко примора да поступим супротно својој савести.

Штавише, као лекар имам одговорност да увек поступам савесно и у најбољем интересу пацијента – а не да прихватам којекакве фантазије, предрасуде или заблуде, само да бих по сваку цену избегао да некога увредим.”

 

Приредио: Центар за живот

Извори: Christian doctor ‘sacked’ for refusing ‘to call any 6ft bearded man madam’

Christian doctor lost his job after refusing to identify a six-foot-tall bearded man as ‘madam’ 

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*