SAD i 18 država izjavili u UN: Ne postoji međunarodno pravo na abortus

Na Generalnoj skupštini UN, Sjedinjene Američke Države iznele su zajedničko saopštenje u kom tvrde da „ne postoji međunarodno pravo na abortus” i odbacuju upotrebu dvosmislenih termina koji u dokumentima UN ukazuju na „pravo” na abortus.

U saopštenju takođe stoji da je porodica „osnovna institucija društva te je stoga treba podržati i jačati”, i potvrđuje se „zaštitna uloga porodice” kad je reč o polnom obrazovanju dece.

Ovo saopštenje izneo je američki sekretar za zdravlje i socijalnu zaštitu Aleks Azar u ponedeljak, 23. septembra 2019. na visokom sastanku o univerzalnoj zdravstvenoj zaštiti, gde je govorio u ime „19 zemalja koje predstavljaju više od 1,3 milijarde ljudi”.

Te zemlje su Sjedinjene Američke Države, Bahrein, Belorusija, Brazil, Gvatemala, Demokratska Republika Kongo, Egipat, Irak, Jemen, Libija, Mađarska, Mali, Nigerija, Poljska, Rusija, Saudijska Arabija, Sudan, Ujedinjeni Arapski Emirati i Haiti.

„Različiti narodi koji su danas ovde ujedinjeni su oko pozitivnog, konstruktivnog cilja: da međunarodni dijalog o zdravstvenoj nezi fokusiramo na unapređenje zdravlja i na zaštitu ljudskog života”, rekao je Azar u preambuli saopštenju.

Saopštenje koje je potpisalo 19 zemalja traži od članica UN da im se „pridruže i da se zajedno posvete važnom poslu na širenju zdravstvene nege i mogućnosti za sve ljude, a naročito za one u rizičnim i ranjivim situacijama”, kao i da se usredsrede „na teme koje ujedinjuju, a ne one koje razjedinjuju kad je reč o ključnim pitanjima u vezi s dostupnošću zdravstvene nege”, izjavio je Azar.

„Mi ne podržavamo da se u dokumentima UN koriste dvosmisleni pojmovi i izrazi, kao što su seksualno i reproduktivno zdravlje i prava, jer oni mogu da podriju ključnu ulogu porodice i da promovišu prakse, kao što je abortus, u okolnostima kod kojih ne postoji međunarodni konsenzus i koje agencije UN mogu pogrešno da razumeju”, dodaje se u saopštenju.

„Takvi pojmovi ne uzimaju u obzir ključnu ulogu porodice u zdravlju i obrazovanju, niti suvereno pravo naroda da sprovode zdravstvenu politiku u skladu sa svojim nacionalnim kontekstom”, rečeno je u saopštenju.

„Ne postoji međunarodno pravo na abortus i pojmovi poput tog ne bi smeli da se koriste za promovisanje politike i mera kojima se zagovara abortus.”

U saopštenju se dalje kaže da je „porodica osnovna institucija društva te je stoga treba podržati i jačati”, a da zemlje potpisnice „podržavaju samo ono seksualno obrazovanje koje uvažava zaštitnu ulogu porodice u tom obrazovanju i ne odobrava štetne seksualne rizike za mlade.”

„Ovo je sjajno saopštenje i preko potrebno da bismo se suprotstavili agresivnoj agendi koja je usmerena protiv života i protiv porodice, i koja se i dalje širi Ujedinjenim nacijama”, izjavio je Metju Vojčihovski, potpredsednik kanadske organizacije Campaign Life Coalition (Koalicija kampanja za život), političke grupe koja lobira za pravo na život.

Organizacija Campaign Life lobira za zaštitu svetinje života u UN, gde već više od 20 godina ima status zvanične nevladine organizacije.

„Takođe verujem da stavovi izneti u ovom saopštenju nisu ograničeni na ovih 19 nacija. Ovakve stavove deli velika većina država članica, ali su one često nadglasane veoma glasnom manjinom koju čine aktivisti za abortus u agencijama UN i uticajnim NVO”, izjavio je Vojčihovski.

 

 

Autor: Lijen Lorens

Prevela i priredila: Marija Stajić

Izvor:US, 18 other nations tell UN: ‘There is no international right to an abortion’

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*