Letnji kampovi za omladinu i decu – Divljana i Studenica 2019.

U leto 2019. godine, u organizaciji Centra za život, održana su prva dva duhovna letnja kampa u Srbiji: Sabor pravoslavne omladine u manastiru Divljana (za mlade od 15 do 25 godina) i Letnja duhovna škola u manastiru Studenica (za decu od 9 do 13 godina).

Prepoznajući značaj rada s decom i mladima, kao i veliku potrebu za ovakvim dešavanjima u našoj zemlji na kojima bi se okupljala deca iz pravoslavnih, verujućih porodica, Centar za život je realizovao ova dva letnja kampa uz Božiju pomoć i uz saradnju s nekoliko drugih organizacija, kao i na veliku radost i zadovoljstvo roditelja i dece.

Po ugledu na slične aktivnosti pri pravoslavnim parohijama u Rusiji, Grčkoj, Kanadi i Sjedinjenim Državama, osmislili smo zasebne kampove za dve starosne grupe kako bismo na odgovarajući način zadovoljili različite potrebe koje deca i mladi imaju u datom životnom dobu.

Gostujući na radiju Slovo ljubve, dr Bojan Cakić je u dva navrata govorio o letnjim kampovima, zajedno s nekoliko učesnika kampova i njihovim roditeljima.

 

Letnji omladinski kamp

Govoreći o tome zašto je za domaćina omladinskog kampa izabran manastir Divljana kod Bele Palanke, dr Cakić, koordinator centra za život, rekao je da je bilo važno pronaći mesto u prelepoj prirodi, što Suva planina nesumnjivo pruža, a da je pored prirode bilo važno da u blizini postoje i sportski tereni. Osim toga, bratstvo manastira Divljana bavi se i izdavaštvom publikacija za decu i mlade, kao i radom s mladima. Monasi su bili i više nego predusretljivi domaćini i s radošću su dočekali mlade i organizatore Centra.

Gosti emisije su i Željka Kojić i otac Lazar Vojvodić, roditelji učesnika kampa, kao i učesnici kampa Lazar Cvetković i Marko Popović.

Željka Kojić, inače majka šestoro dece, navela je da je ovakav kamp veoma potreban današnjoj deci jer je to prilika da borave u prirodi, da nauče nove veštine, kao što je podizanje šatora i sve drugo vezano za logorovanje, a da pritom budu okruženi mladima koji dele iste osnovne životne vrednosti.

Otac Lazar Vojvodić takođe je pohvalio kamp i trud organizatora, ističući značaj okupljanja mladih, pravoslavnih ljudi u današnje vreme.

O predavanjima, manastiru, šetnjama, pripremanju hrane, kupanju u jezeru, susretu s divljim konjima, večernjem druženju oko logorske vatre uz gitaru i pesmu i još koječemu govore učesnici, Lazar i Marko, kao i dr Bojan. Emisiju o Letnjem saboru pravoslavne omladine u manastiru Divljana možete poslušati na linku OVDE.

 

Letnja škola za decu

Letnji kamp u manastiru Studenica namenjen je deci od 9 do 13 godina i ove godine okupio je skoro 50 dece u prvoj nedelji avgusta. U emisiji „Budimo ljudi” na radiju Slovo ljubve gostovale su učesnice kampa, učenice Hristina Jović i Sara Popović, i njihovi roditelji Danijela Popović i otac Rade Jović.

Devojčice su izjavile da su se sva deca brzo upoznala i sprijateljila, iako su se mnogi tada prvi put sreli, tako da je svih sedam dana kampa proteklo u divnom druženju, a jedan od najupečatljivijih doživljaja bilo je planinarenje do donje i gornje isposnice Svetog Save nedaleko od Studenice.

Svaki dan počinjao je molitvom, svaki obrok je takođe počinjao i završavao se molitvom, a uveče su veroučitelji deci pričali zanimljive i poučne priče, spremali su priredbu i edukativni kviz i još mnogo toga.

Danijela Popović je majka petoro dece, čiji su stariji sinovi bili i u letnjem kampu u Divljani, dok su mlađa deca boravila u Studenici. Ona primećuje da su ovakvi kampovi preko potrebni našoj zemlji jer su prilika da deca iz pravoslavnih porodica upoznaju vršnjake koji slede iste životne i duhovne vrednosti, da uvide da je zaista moguće živeti malo drugačije od onoga kako nam je nametnuto u savremenom društvu, kao i da steknu novo iskustvo boravka u prirodi i razviju nove veštine koje će im koristiti u životu.

Otac Rade pohvalio je rad Centra i doktora Cakića i takođe istakao značaj ovakvih okupljanja za decu i mlade. Budući da je u mladosti bio u sličnim kampovima u drugim zemljama, svestan je koliko je važno okupljati decu i mlade i pružiti im priliku da upoznaju druge i da provedu vreme van grada, u prirodi i na zaista kvalitetan način. Otac Rade svesrdno podržava ovakve aktivnosti i navodi da je u njegovoj Crkvi Svetog kneza Lazara u Zemunu bilo veliko interesovanje za kamp, izrazivši nadu da će se narednih godina organizovati još ovakvih kampova kako bi što više dece moglo da ih pohađa.

Emisiju o Letnjoj duhovnoj školi u manastiru Studenica možete poslušati na linku OVDE.

Najveći utisak učesnika oba kampa jeste da su se divno proveli i da je sve bilo odlično organizovano, a jedino što zameraju jeste što je vreme proletelo, pa se nadaju da će naredni kampovi trajati bar koji dan duže.

 

* * *

Centar za život zahvaljuje Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom g. Irineju, kao i svom sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve, na podršci i blagoslovu za aktivnosti Centra, a posebno episkopu niškom Arseniju, igumanima ocu Serafimu i ocu Tihonu, kao i bratstvu oba manastira-domaćina.

Takođe zahvaljujemo Verskom dobrotvornom starateljstvu SPC na velikodušnoj pomoći oko organizovanja kampova, zatim Pravoslavnom sportskom društvu Sveta Srbija, veroučiteljima Darku Nikoliću i Lazaru Ristiću, i veroučiteljicama Mariji Rakić i Dragici Milovanović.

Hvala svim članovima i volonterima Centra koji su pomogli da se kampovi realizuju, hvala svima koji su nas podržali i na druge načine, a ponajviše hvala Gospodu za sve.

Ako Bog da, ponovo ćemo organizovati letnje kampove, nadamo se i uz proširene kapacitete, kako bi imalo mesta i za one koji su već bili i za one koji nisu, a želeli bi da dođu.

 

Centar za život

 

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*