Летњи кампови за омладину и децу – Дивљана и Студеница 2019.

У лето 2019. године, у организацији Центра за живот, одржана су прва два духовна летња кампа у Србији: Сабор православне омладине у манастиру Дивљана (за младе од 15 до 25 година) и Летња духовна школа у манастиру Студеница (за децу од 9 до 13 година).

Препознајући значај рада с децом и младима, као и велику потребу за оваквим дешавањима у нашој земљи на којима би се окупљала деца из православних, верујућих породица, Центар за живот је реализовао ова два летња кампа уз Божију помоћ и уз сарадњу с неколико других организација, као и на велику радост и задовољство родитеља и деце.

По угледу на сличне активности при православним парохијама у Русији, Грчкој, Канади и Сједињеним Државама, осмислили смо засебне кампове за две старосне групе како бисмо на одговарајући начин задовољили различите потребе које деца и млади имају у датом животном добу.

Гостујући на радију Слово љубве, др Бојан Цакић је у два наврата говорио о летњим камповима, заједно с неколико учесника кампова и њиховим родитељима.

 

Летњи омладински камп

Говорећи о томе зашто је за домаћина омладинског кампа изабран манастир Дивљана код Беле Паланке, др Цакић, координатор центра за живот, рекао је да је било важно пронаћи место у прелепој природи, што Сува планина несумњиво пружа, а да је поред природе било важно да у близини постоје и спортски терени. Осим тога, братство манастира Дивљана бави се и издаваштвом публикација за децу и младе, као и радом с младима. Монаси су били и више него предусретљиви домаћини и с радошћу су дочекали младе и организаторе Центра.

Гости емисије су и Жељка Којић и отац Лазар Војводић, родитељи учесника кампа, као и учесници кампа Лазар Цветковић и Марко Поповић.

Жељка Којић, иначе мајка шесторо деце, навела је да је овакав камп веома потребан данашњој деци јер је то прилика да бораве у природи, да науче нове вештине, као што је подизање шатора и све друго везано за логоровање, а да притом буду окружени младима који деле исте основне животне вредности.

Отац Лазар Војводић такође је похвалио камп и труд организатора, истичући значај окупљања младих, православних људи у данашње време.

О предавањима, манастиру, шетњама, припремању хране, купању у језеру, сусрету с дивљим коњима, вечерњем дружењу око логорске ватре уз гитару и песму и још којечему говоре учесници, Лазар и Марко, као и др Бојан. Емисију о Летњем сабору православне омладине у манастиру Дивљана можете послушати на линку ОВДЕ.

 

Летња школа за децу

Летњи камп у манастиру Студеница намењен је деци од 9 до 13 година и ове године окупио је скоро 50 деце у првој недељи августа. У емисији „Будимо људи” на радију Слово љубве гостовале су учеснице кампа, ученице Христина Јовић и Сара Поповић, и њихови родитељи Данијела Поповић и отац Раде Јовић.

Девојчице су изјавиле да су се сва деца брзо упознала и спријатељила, иако су се многи тада први пут срели, тако да је свих седам дана кампа протекло у дивном дружењу, а један од најупечатљивијих доживљаја било је планинарење до доње и горње испоснице Светог Саве недалеко од Студенице.

Сваки дан почињао је молитвом, сваки оброк је такође почињао и завршавао се молитвом, a увече су вероучитељи деци причали занимљиве и поучне приче, спремали су приредбу и едукативни квиз и још много тога.

Данијела Поповић је мајка петоро деце, чији су старији синови били и у летњем кампу у Дивљани, док су млађа деца боравила у Студеници. Она примећује да су овакви кампови преко потребни нашој земљи јер су прилика да деца из православних породица упознају вршњаке који следе исте животне и духовне вредности, да увиде да је заиста могуће живети мало другачије од онога како нам је наметнуто у савременом друштву, као и да стекну ново искуство боравка у природи и развију нове вештине које ће им користити у животу.

Отац Раде похвалио је рад Центра и доктора Цакића и такође истакао значај оваквих окупљања за децу и младе. Будући да је у младости био у сличним камповима у другим земљама, свестан је колико је важно окупљати децу и младе и пружити им прилику да упознају друге и да проведу време ван града, у природи и на заиста квалитетан начин. Отац Раде свесрдно подржава овакве активности и наводи да је у његовој Цркви Светог кнеза Лазара у Земуну било велико интересовање за камп, изразивши наду да ће се наредних година организовати још оваквих кампова како би што више деце могло да их похађа.

Емисију о Летњој духовној школи у манастиру Студеница можете послушати на линку ОВДЕ.

Највећи утисак учесника оба кампа јесте да су се дивно провели и да је све било одлично организовано, а једино што замерају јесте што је време пролетело, па се надају да ће наредни кампови трајати бар који дан дуже.

 

* * *

Центар за живот захваљује Његовој Светости Патријарху српском г. Иринеју, као и свом свештенству Српске православне цркве, на подршци и благослову за активности Центра, а посебно епископу нишком Арсенију, игуманима оцу Серафиму и оцу Тихону, као и братству оба манастира-домаћина.

Такође захваљујемо Верском добротворном старатељству СПЦ на великодушној помоћи око организовања кампова, затим Православном спортском друштву Света Србија, вероучитељима Дарку Николићу и Лазару Ристићу, и вероучитељицама Марији Ракић и Драгици Миловановић.

Хвала свим члановима и волонтерима Центра који су помогли да се кампови реализују, хвала свима који су нас подржали и на друге начине, а понајвише хвала Господу за све.

Ако Бог да, поново ћемо организовати летње кампове, надамо се и уз проширене капацитете, како би имало места и за оне који су већ били и за оне који нису, а желели би да дођу.

 

Центар за живот

 

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*