Lažne slike o razvoju bebe na sajtu klinike za abortus

Na lepoj i modernoj internet stranici jedne njujorške klinike za abortus, pod nazivom Rane opcije (Early Options), mogu se videti fotografije srećnih, zagrljenih parova. Klinika reklamira metod obavljanja abortusa nazvan „Nežni dodir” (Soft Touch), koji podrazumeva abortus ručnim usisavanjem pomoću šprica. Kod ove vrste abortusa, na špric se postavlja cevčica (kanila) koja se potom umeće u matericu, a lekar rukom povlači špric i tako isisava sadržaj materice. Tom prilikom, nerođeno dete se kida i izvlači iz tela majke, najčešće u komadima.

Klinika tu vrstu abortusa naziva „neinvazivnom” i „prirodnom”. Razume se da nema ničeg prirodnog u tome da neko umetne cevčicu u matericu trudnice i izvadi joj dete iz nje tako što ga usisa špricem. Telo žene prirodno je stvoreno upravo za to da donese novi život, a ne da se u matericu nepotrebno umeću medicinski instrumenti smrti i iz nje izvlači živo ljudsko biće koje se normalno razvija. Bez obzira na način na koji se radi, abortus nikada ne može biti nešto „prirodno”.

Na drugoj stranici tog sajta postavljene su informacije o razvoju ploda u ranoj trudnoći. Međutim, prikazane „činjenice” i ilustracije sasvim su netačne, i pritom je izostavljeno mnoštvo podataka o razvoju bebe, a naučna istina sasvim iskrivljena. Upotrebljene su lažne slike abortusa kako bi se žene navele da pomisle da je abortus u ranoj trudnoći bezopasan i lak, i samim tim ohrabrile u svojoj nameri da to i same urade.

Napomena: na ilustracijama je prikazan stadijum razvoja u odnosu na datum poslednje menstruacije. Činjenice o razvoju deteta, koje smo ovde prikazali, takođe odgovaraju nedelji trudnoće računajući od ženinog poslednjeg ciklusa.

* * *

Evo šta na sajtu klinike piše o ranoj trudnoći, i to kao odgovor na pitanje „Kako to tkivo izgleda”: „Svakog meseca u materici se razvija sloj koji se naziva endometrijum ili menstrualni sloj. Taj sloj (sluznica) svakog meseca se prirodno izbacuje putem menstrualnog krvarenja. Ukoliko dođe do začeća, sluznica se ne izbacuje. Kada vam menstruacija zakasni, sluznica se sada naziva ’decidua’ i postaje deblja jer se priprema za trudnoću.”

Medicinska činjenica: kad žena shvati da joj menstruacija kasni, ona je već dve nedelje trudna, a ako se računa od poslednjeg ciklusa, trudna je najčešće četiri, a ponekad i pet nedelja (u zavisnosti od toga kada je bila ovulacija).

Dalje, sajt klinike za abortus kaže: „U petoj nedelji trudnoće (nedelju dana nakon izostanka menstruacije), formira se gestacijski mešak. Gestacijski mešak je tanka membrana ispunjena tečnošću. Od te membrane kasnije će nastati amnionska kesa (vodenjak). Gestacijski mešak je u prvo vreme veličine zrna graška.”

Na sajtu klinike za abortus, ova slika navodno pokazuje kako izgleda plod u petoj nedelji trudnoće.

 

 

Plod abortiran u petoj nedelji prikazan je kao malena skupina prozirnog tkiva. Ovakav prikaz navodi na zaključak da je abortus u tom stadijumu bezazlen.

Međutim, BabyCenter, veb-sajt za trudnice i majke, koji nema nikakve veze s pokretom za život, daje mnogo detaljniju sliku embriona u petoj nedelji.

Na veb-sajtu BabyCenter piše:

Nervna cev – iz koje će nastati bebin mozak, kičmena moždina, nervi i kičmeni stub – počinje da se razvija u gornjem sloju koji se naziva ektoderm. Iz tog sloja nastaće i bebina koža, kosa, nokti, mlečne i znojne žlezde, kao i zubna gleđ.

Bebino srce i cirkulatorni sistem počinju da se formiraju u središnjem sloju, mezodermu. (Štaviše, ove nedelje bebino maleno srce počinje da se deli na komore, i da kuca i pumpa krv.) Iz mezoderma će nastati i bebini mišići, hrskavica, kosti i poktožno tkivo.

Treći sloj, endoderm, daće njena pluća, creva i rani urinarni sistem, kao i štitnu žlezdu, jetru i pankreas.

Medicinska činjenica: već u petoj nedelji trudnoće bebino srce počinje da kuca. Abortus u tom stadijumu zaustavlja srce koje uveliko radi. Beba se brzo razvija i telo joj raste kako bi napravilo mesta za organe i kosti koji počinju da se formiraju. Budući da je pol određen već pri začeću, dete je već sad dečak ili devojčica. U tom stadijumu, još ne liči na bebu i veoma je malo – kao semenka susama. Tačno je da se prilikom abortusa u petoj nedelji embrion teško može razaznati i izdvojiti od posteljičnog materijala, ali komadić tkiva na slici koju je klinika postavila nipošto ne predstavlja potpunu medicinsku informaciju.

 

Prema sajtu klinike za abortus, „U sedmoj nedelji trudnoće (tri nedelje od izostanka menstruacije) gestacijski mešak je veličine manjeg zrna grožđa. U mešku počinje grupisanje ćelija i on se može videti na ultrazvuku, ali su ćelije suviše male da bi se videle golim okom.”

 

 

Medicinska činjenica: u sedmoj nedelji u bebinom životu dešava se mnogo toga. Ruke i noge rastu, a pojavljuju se i šake i stopala, premda se prsti još ne izdvajaju. Kako kaže veb-sajt BabyCenter:

Ako biste sada mogli da virnete u matericu, videli biste kapke koji delimično prekrivaju oči, koje već imaju malo boje; videli biste i vrh nosića i malene vene ispod kože tanke kao papir. Obe hemisfere bebinog mozga sada rastu, a jetra proizvodi crvena krvna zrnca sve dok se ne formira koštana srž i preuzme tu ulogu. Beba sada ima i slepo crveno i pankreas, koji će kasnije proizvoditi insulin kako bi se olakšalo varenje.

Mozak podeljen na hemisfere, jetra koja proizvodi crvena krvna zrnca, srce koje i dalje kuca, pankreas koji proizvodi insulin dete u tom stadijumu razvoja NIMALO ne liči na vrećicu s nekoliko ćelija.

Ovo je slika bebe Rajlija koji je rođen spontanim pobačajem sa sedam i po nedelja starosti. Primetićete koliko se razlikuje od netačne slike sa stranice Early Options:

 

 

Evo kako klinika prikazuje abortus u devetoj nedelji: „U devetoj nedelji trudnoće (pet nedelja od izostanka menstruacije) gestacijski mešak je veličine novčića od pola dolara. Oko 10. nedelje trudnoće počinje da se formira rani, vidljivi embrion.”

 

 

U devetoj nedelji trudnoće, žena već uveliko nosi embrion koji se razvija i raste već sedam nedelja. Period trudnoće do 10. nedelje naziva se embrionalni period, jer se i beba u toj fazi naziva embrion, i to još od trenutka usađivanja u zid materice, što se dešava sedam dana nakon ovulacije. U tom stadijumu, beba počinje da poprima oblik ljudskog tela. Sledeća slika prikazuje ruke nerođenog deteta u devetoj nedelji trudnoće (seven weeks of age):

 

 

Na ovoj slici vide se detetova stopala u istom uzrastu:

 

 

Koliko je dete sada razvijeno? Prema veb-stranici organizacije Endowment for Human Development, bebine uši počinju da dobijaju oblik. Beba sada pomera ruke i noge i reaguje na dodir.

Sajt BabyCenter kaže:

Beba sve više liči na čoveka. Ima sve neophodne delove tela… Srce vaše bebe završilo je podelu na četiri komore, a počinju da se formiraju i srčani zalisci, kao i zameci bebinih zubića… Bebini organi, mišići i nervi počinju da rade. Spoljni polni organi su tu, ali se ne mogu videti još nekoliko nedelja. Oči su potpuno formirane, ali su kapci spojeni i neće se otvoriti do 27. nedelje. Beba ima malene ušne školjke, a usta, nos i nozdrve sve jasnije se uočavaju… Vaša beba dobila je sve osnovne fiziološke karakteristike i sada se sprema za nagli rast.

 

 

Sasvim je jasno da nerođeno dete u 9. nedelji nimalo ne izgleda kao loptica tkiva. Štaviše, kada se u ovom stadijumu razvoja uradi abortus, u „produktu začeća” koji se izvadi iz materice lako se uočavaju delovi bebinog tela – ruke, noge, rebra, glava. Jedan udžbenik o abortusu (Management of Unintended and Abnormal Pregnancy) između ostalog kaže:

U devetoj nedelji gestacijskog razvoja moguće je videti veoma male embrio-fetalne delove tela, koji se nakon procedure (abortusa, prim. red.) mogu još lakše uočiti.[1]

Vendi Simons, feministička spisateljica koja je prisustvovala abortusima u jednoj „prometnoj” klinici, daje sledeći opis:

Nakon abortusa u prvom trimestru, sestre u sterilnoj sobi treba da proseju sadržaj posude s kojom su povezani aspirator i kanila kako bi izdvojile fetalno tkivo… Od osme nedelje razvoja, težina (sadržaja posude nakon abortusa, prim. red.) treba da se poveća u skladu s procenjenom nedeljom trudnoće, a sestre u sterilnoj sobi izdvajaju delove fetusa. Ako ne pronađu kičmeni stub, lobanju i gornje i donje udove, pacijentkinja se ponovo poziva u ordinaciju na reaspiraciju (reviziju).[2]

Na svom sajtu, klinika Rane opcije potpuno je netačno prikazala embrion u devetoj nedelji trudnoće.

Nažalost, žena koja razmišlja o abortusu, poverovaće u ove neistine o fetalnom razvoju prikazane na veb-sajtu klinike. Pomisliće da su ilustracije tačne. Ako sama ne uzme da istražuje, možda nikada neće ni saznati istinu. Na osnovu podataka iz ovog članka, možete se lično uveriti u to kako klinike abortus obmanjuju žene kako bi im prodale uslugu.

 

 

Autor: Sara Terzo

Prevela i priredila: Marija Stajić

Izvor: Here’s an Abortion Facility’s Fake Drawing of a Baby at Nine Weeks Compared to the Reality

[1] Karen Meckstroth MD, MPH, and Maureen Paul MD, MPH, “First-Trimester Aspiration Abortion,” Management of Unintended and Abnormal Pregnancy. Ed. Paul, Lichtenberg, Borgatta, Grimes, Stubblefield and Creinin. (Wiley-Blackwell, 2009), 149.

[2] Wendy Simonds. Abortion at Work: Ideology and Practice in a Feminist Clinic (New Brunswick, New Jersey: Rutgers University Press, 1996), 70.

 

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*