Хиљаде људи марширало за живот у 600 градова широм Румуније и Молдавије

Према писању новинске агенције Базилика, у суботу, 23. марта 2019, хиљаде људи изашло је на улице широм Румуније и Молдавије да би скренуло пажњу на права фетуса (нерођених беба) и неопходност прикупљања средстава за труднице које се налазе у тешкој ситуацији или кризној трудноћи.

Марш за живот, који је изведен у 600 градова широм Румуније и Молдавије под паролом „Јединствени од прве секунде”, главни је догађај у низу активности одржаних током месеца марта, проглашеног за месец посвећен животу. Међу другим догађајима убрајају се дебате, читалачке и фотографске радионице за децу, конференције и филмске пројекције.

Око 8.000 људи учествовало је у суботњем маршу у граду Јашију. На почетку марша наступило је неколико дечјих хорова из Молдавије, а потом се окупљенима обратило и неколико активиста за право на живот.

 

 

„Ово је празник живота, у име нерођене деце. У Румунији се изврши много абортуса, и зато ми желимо да будемо глас те деце и да подржимо труднице у кризним тренуцима. Мислим да су људи одговорили позитивно на нашу иницијативу јер је она разлог за радост, за прославу. Имамо пуно балона, поруке на транспарентима су позитивне, ми се залажемо за право на живот и, како видимо, много младих људи се придружило, што значи да кроз наше активности подижемо генерацију која подржава живот”, изјавила је Сорина Хангеску из организације Pro Vita Iaşi (Град Јаши за живот).

 

 

И у Букурешту је ходало на хиљаде људи. Манифестацију су организовали „Студенти за живот” где је главну улогу имало неколико специјалних гостију и певача. Елиза-Марија Клоцеа, председница организације „Студенти за живот”, истакла је поруку једнодневне манифестације: „Ми смо уз вас и ваше дете” и додала да постоји „на хиљаде гласова који су захвални за дар живота”.

Александра Надане, председница организације „Румунија за живот” и извршни директор Центра за саветовање родитеља и деце „Света царица Александра”, истакла је да „иза сваког абортуса стоји недостатак подршке” и позвала све „да учине нешто за жене у кризној трудноћи.”

 

 

Посебно је истакнут пример Монике Раду, која је родила и одгајила троје деце упркос томе што је већ 21 годину везана за колица и упркос прогнозама лекара који су тврдили да има слабе шансе да ће преживети порођај.

„Све је могуће”, изјавила је она. „Ако спроводимо Божију вољу, све остало ће доћи само по себи… Ако имате широко срце, схватићете да мајка целим својим бићем исијава благодаћу. И дан-данас осетим благодат када ме моја деца загрле.”

 

 

 

Превод за Центар: А. Р.

Извор: Thousands march for life in 600 cities throughout Romania, Moldova

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*