Ћерке и тате – последице развода и одсуства оца из породице

Очеви раде нешто за децу што мајке не могу и утичу на њихово понашање на начин на који мајка то не може. Присуство оца одражава се на понашање дечака и девојчица када су полни односи у питању. Сада то знамо јер је утврђено да су дечаци и девојчице изложени одређеном ризику уколико отац није присутан у породици.

Док су дечаци који пате због одсуства оца одсуства оца склони криминалном понашању, код девојчица се то обично одражава кроз ризичније сексуално понашање. Да присуство оца има такав утицај на децу приметили су проучаваоци породице и њеног састава. Но, шта је заиста узрок тога? Религија? Средина? Генетика?

Ново, веома важно истраживање (линк ОВДЕ) открило је да количина квалитетно проведеног времена са оцем представља пресудан фактор који помаже девојчицама да се не упусте у ризично сексуално понашање. Најважнији инструмент за откривање утицаја које присуство оца има на девојке јесте – развод.

Истраживачи су одабрали 101 пар сестара, од којих су 42 пара била контролна група из потпуних породица, а 59 парова из разведених породица. Притом се водило рачуна о једној изузетно важној разлици – старија сестра из „растурених породица” живела је 18 година са оба родитеља у кући. Млађа сестра, међутим, доживела је развод родитеља пре него што је напунила 14 година, што је период када истраживање сексуалности углавном почиње.

Будући да је сваки пар сестара имао исту мајку и потекао из истог дома, истраживачи су могли да искључе факторе као што су средина, генетика, социо-економско стање, раса и религија. Захваљујући томе, променљиве су сведене само на једну – контакт оца и ћерке. Развод – што то значи мање времена проведеног са оцем – пружио је истраживачима јединствену прилику за проучавање (која је, нажалост, за млађу ћерку била веома неповољна).

„Истраживачи су претпоставили да ће код разведених/растављених породица, присуство оца – и његово понашање – вероватно оставити јачи утицај на старију ћерку него на млађу будући да је старија ћерка систематски добила веће „дозе” очевог присуства.”

Били су у праву. Старије ћерке из породица где је отац био присутан испољавале су мање ризичног сексуалног понашања. Мање су имале незаштићене односе, мање су конзумирале дрогу и алкохол и мање су ступале у сексуалне односе са особама које су насилне. Исто тако, постојала је мања вероватноћа да ће оне имати више сексуалних веза истовремено, као и да ће се бавити проституцијом. Млађе ћерке, које су услед развода провеле мање квалитетног времена са оцем, нису биле те среће.

Ако сте ћерка разведених родитеља, ово вас неће изненадити. Девојке су створене да их очеви воле и штите. Када отац није присутан, оне су препуштене саме себи да се сналазе у збуњујућем, узбудљивом и ризичном свету дечака. Пажњу мушкарца коју не добијају од оца покушавају да пронађу у сексуалним везама.

Неколико примера из стварног живота потврђује ове закључке о одрастању у породици без оца.

„Тек сам у том периоду постала сасвим свесна чињенице да немам оца, али мајка ми је рекла да не зна ко је он. Један од тројице. Била сам очајна јер сам до тада мислила да се удала за мога оца и развела после 10 месеци… Када сам са 14 година сазнала истину, потпуно сам се сломила… Почела сам да пијем и да се превише дружим с момцима јер сам тражила да ме неко прихвати.” – Памела

„До отприлике 22. године преживела сам три развода: развод мојих родитеља и татина два развода после тога… Са 19 година постала сам члан секте, тамо склопила уговорени брак, учествовала у ужасним злостављањима и подржавала искоришћавање других особа само да бих се уклопила и да ме нико не би сматрао за аутсајдера.” – Џенифер

„Моји родитељи били су 20 година у браку, а потом, када сам имала 15 година, мајка је решила да је њен брак готов. Након тога сам врло мало била у контакту с татом… Када сам почела да излазим с момцима, радила сам неке ствари којима се не поносим. Кад се сад осврнем на тај период, мислим да сам тражила љубав мушкарца јер то нисам имала, па сам себе давала момцима и више него што сам желела.” – Мелоди

Развод одузима деци оно за шта су створена – огромне количине љубави и време са мајком али и оцем. Ако погледамо доказе, не можемо избећи истину да је девојчицама потребно много више времена са оцем од тога да с њим проводе „сваки други дан” или „сваки други викенд”. Баш као и дечацима, и њима су свакодневно потребни љубав, пажња и присуство оца.

Ако то не добију од њега, веома лако могу наћи много опаснију замену. 

 

Аутор: Кејти Фауст

Извор: The Father Effect – Daughters of Divorce Serve as a Test Case

Превод преузет са сајта: pravoslavniroditelj.org

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*