Ćerke i tate – posledice razvoda i odsustva oca iz porodice

Očevi rade nešto za decu što majke ne mogu i utiču na njihovo ponašanje na način na koji majka to ne može. Prisustvo oca odražava se na ponašanje dečaka i devojčica kada su polni odnosi u pitanju. Sada to znamo jer je utvrđeno da su dečaci i devojčice izloženi određenom riziku ukoliko otac nije prisutan u porodici.

Dok su dečaci koji pate zbog odsustva oca odsustva oca skloni kriminalnom ponašanju, kod devojčica se to obično odražava kroz rizičnije seksualno ponašanje. Da prisustvo oca ima takav uticaj na decu primetili su proučavaoci porodice i njenog sastava. No, šta je zaista uzrok toga? Religija? Sredina? Genetika?

Novo, veoma važno istraživanje (link OVDE) otkrilo je da količina kvalitetno provedenog vremena sa ocem predstavlja presudan faktor koji pomaže devojčicama da se ne upuste u rizično seksualno ponašanje. Najvažniji instrument za otkrivanje uticaja koje prisustvo oca ima na devojke jeste – razvod.

Istraživači su odabrali 101 par sestara, od kojih su 42 para bila kontrolna grupa iz potpunih porodica, a 59 parova iz razvedenih porodica. Pritom se vodilo računa o jednoj izuzetno važnoj razlici – starija sestra iz „rasturenih porodica” živela je 18 godina sa oba roditelja u kući. Mlađa sestra, međutim, doživela je razvod roditelja pre nego što je napunila 14 godina, što je period kada istraživanje seksualnosti uglavnom počinje.

Budući da je svaki par sestara imao istu majku i potekao iz istog doma, istraživači su mogli da isključe faktore kao što su sredina, genetika, socio-ekonomsko stanje, rasa i religija. Zahvaljujući tome, promenljive su svedene samo na jednu – kontakt oca i ćerke. Razvod – što to znači manje vremena provedenog sa ocem – pružio je istraživačima jedinstvenu priliku za proučavanje (koja je, nažalost, za mlađu ćerku bila veoma nepovoljna).

„Istraživači su pretpostavili da će kod razvedenih/rastavljenih porodica, prisustvo oca – i njegovo ponašanje – verovatno ostaviti jači uticaj na stariju ćerku nego na mlađu budući da je starija ćerka sistematski dobila veće „doze” očevog prisustva.”

Bili su u pravu. Starije ćerke iz porodica gde je otac bio prisutan ispoljavale su manje rizičnog seksualnog ponašanja. Manje su imale nezaštićene odnose, manje su konzumirale drogu i alkohol i manje su stupale u seksualne odnose sa osobama koje su nasilne. Isto tako, postojala je manja verovatnoća da će one imati više seksualnih veza istovremeno, kao i da će se baviti prostitucijom. Mlađe ćerke, koje su usled razvoda provele manje kvalitetnog vremena sa ocem, nisu bile te sreće.

Ako ste ćerka razvedenih roditelja, ovo vas neće iznenaditi. Devojke su stvorene da ih očevi vole i štite. Kada otac nije prisutan, one su prepuštene same sebi da se snalaze u zbunjujućem, uzbudljivom i rizičnom svetu dečaka. Pažnju muškarca koju ne dobijaju od oca pokušavaju da pronađu u seksualnim vezama.

Nekoliko primera iz stvarnog života potvrđuje ove zaključke o odrastanju u porodici bez oca.

„Tek sam u tom periodu postala sasvim svesna činjenice da nemam oca, ali majka mi je rekla da ne zna ko je on. Jedan od trojice. Bila sam očajna jer sam do tada mislila da se udala za moga oca i razvela posle 10 meseci… Kada sam sa 14 godina saznala istinu, potpuno sam se slomila… Počela sam da pijem i da se previše družim s momcima jer sam tražila da me neko prihvati.” – Pamela

„Do otprilike 22. godine preživela sam tri razvoda: razvod mojih roditelja i tatina dva razvoda posle toga… Sa 19 godina postala sam član sekte, tamo sklopila ugovoreni brak, učestvovala u užasnim zlostavljanjima i podržavala iskorišćavanje drugih osoba samo da bih se uklopila i da me niko ne bi smatrao za autsajdera.” – Dženifer

„Moji roditelji bili su 20 godina u braku, a potom, kada sam imala 15 godina, majka je rešila da je njen brak gotov. Nakon toga sam vrlo malo bila u kontaktu s tatom… Kada sam počela da izlazim s momcima, radila sam neke stvari kojima se ne ponosim. Kad se sad osvrnem na taj period, mislim da sam tražila ljubav muškarca jer to nisam imala, pa sam sebe davala momcima i više nego što sam želela.” – Melodi

Razvod oduzima deci ono za šta su stvorena – ogromne količine ljubavi i vreme sa majkom ali i ocem. Ako pogledamo dokaze, ne možemo izbeći istinu da je devojčicama potrebno mnogo više vremena sa ocem od toga da s njim provode „svaki drugi dan” ili „svaki drugi vikend”. Baš kao i dečacima, i njima su svakodnevno potrebni ljubav, pažnja i prisustvo oca.

Ako to ne dobiju od njega, veoma lako mogu naći mnogo opasniju zamenu. 

 

Autor: Kejti Faust

Izvor: The Father Effect – Daughters of Divorce Serve as a Test Case

Prevod preuzet sa sajta: pravoslavniroditelj.org

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*